Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Najdôležitejšie správy TASR zo slovenskej ekonomiky

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 42. týždni 2021:

Bratislava 20. októbra - Deficit verejnej správy SR v roku 2020 dosiahol 5,062 miliardy eur, čo predstavovalo hodnotu 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh verejnej správy v roku 2020 dosiahol 55,010 miliardy eur, čo bolo na úrovni 59,74 % HDP. Informoval o tom v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V porovnaní s jarnou notifikáciu (prvé predbežné dáta o deficite a dlhu) hospodárenie štátu v minulom roku skončilo s nižším deficitom takmer o 547 miliónov eur. Celkový dlh verejnej správy je aktuálne nižší o 171 miliónov eur, čo je o 0,83 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola predpokladaná hodnota v apríli.

Bratislava 20. októbra – Pri výkone exekúcií sa bude viac zohľadňovať výška mzdy a rast životných nákladov. Vyplýva to z nariadenia o rozsahu zrážok zo mzdy pri výkone rozhodnutia, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je aj uspokojenie pohľadávok, ktoré by inak boli nevymožiteľné z dôvodu, že povinný nemá majetok a nemá motiváciu sa zamestnať. V prípade neprednostných pohľadávok sa zvyšuje základná nepostihnuteľná suma z mesačnej mzdy zo 100 na 140 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Zvyšuje sa aj limit na zrážky zo mzdy vo vzťahu k vyživovaným osobám.

Bratislava 20. októbra - Nezamestnanosť v septembri tohto roka klesla na 7,09 %, čo je najnižšia úroveň od mája 2020, keď bola na úrovni 7,2 %. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) v stredu počas rokovania vlády.

Bratislava 20. októbra – Kabinet rozhodol o odložení splatnosti odvodov nielen za aktuálny október, ale aj už odložených platieb poistného na sociálne poistenie pre povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistené samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a tiež poistného, ktoré platí zamestnávateľ za mesiace máj až júl 2020, december 2020, január až máj 2021. Odložené poistné sa bude platiť postupne v trojmesačných intervaloch v rozpätí od 31. marca 2022 do 31. marca 2024.

Bratislava 21. októbra – Milióny eur z pandemickej pomoci mal štát poslať cez pezinský úrad práce schránkovým firmám. Vo štvrtok o tom informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Podľa zistení centra malo ísť o 24 miliónov eur, ktoré úrad práce v Pezinku medzi júnom a augustom tohto roka vyplatil podozrivým firmám, ktoré si nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé, či a koľko majú zamestnancov a viaceré z nich majú aj dlhy na daniach. Malo ísť o 28 schránkových firiem, ktoré vlastnia zahraniční občania, väčšinou z Grécka a Chorvátska.
Ako v piatok informoval minister práce Milan Krajniak, z podvodnej činnosti neoprávneného poskytovania štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc sú podozrivé štyri osoby, ktoré pracovali na pezinskom úrade práce. Išlo o bežných úradníckych pracovníkov, nie o manažérov, a úrad už s nimi pracovný pomer ukončil. Tieto štyri osoby podľa ministra falšovali listiny, podpisy aj výsledky kontrol. Prípad už dlhšie vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní.
Pri poskytovaní štátnej pomoci z projektu Prvá pomoc nezlyhal kontrolný systém. Vyhlásil to Krajniak po piatkovom zasadnutí mimoriadneho parlamentného sociálneho výboru, ktorý sa venoval tejto téme. Opozícia ho vyzýva na odstúpenie. Ak tak neurobí, chcú podať návrh na jeho odvolanie z funkcie. Šéf výboru Vladimír Ledecký sa stotožňuje s názorom ministra. Krajniak tvrdí, že riaditeľ úradu práce v Pezinku aj on sám konali okamžite.

Bratislava 22. októbra - Augustová návštevnosť hotelov a penziónov zlomila rekord počtu domácich hostí, bolo ich medziročne viac o 4,4 % a v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 dokonca viac o vyše 15 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Slováci však celkový prepad návštevnosti cudzincov nenahradili.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.