Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na úhrady faktúr čakajú firmy v priemere 64 dní

Kategória: Spravodajstvo

Podnikateľské subjekty musia byť pri čakaní na úhrady faktúr od svojich zákazníkov či obchodných partnerov trpezlivé.

Bratislava 7. augusta (TASR) -  Podľa štúdie Euler Hermes(Economic Outlook: “HIGH STAKES GAME”) trvalo v roku 2016 celosvetovo v priemere až 64 dní, kým bolo za poskytnuté tovary alebo služby zaplatené. Každá štvrtá spoločnosť dokonca dostala úhradu až po 88 dňoch.
      Ešte závažnejším je zistenie, že 9 % spoločností sa muselo vlani zmieriť s termínom 120 dní, kým došlo k vyrovnaniu ich pohľadávok.
      Takéto závery prináša štúdia spoločnosti Euler Hermes, pričom oslovených bolo celosvetovo 27.000 spoločností.
      V západnej Európe sa podľa týchto zistení čaká v priemere 61 dní. Odborníci Euler Hermes zároveň odhadujú, že v prebiehajúcom roku 2017 sa toho veľa nezmení a termín úhrad faktúr celosvetovo zostane na úrovni 64 dní.
      "Sektory ako chemický priemysel, stavebníctvo, informačné a komunikačné technológie a strojové zariadenia dostávajú za svoje pohľadávky zaplatené neskôr, než je celosvetový priemer," poznamenal Peter Mucina, Country Manager spoločnosti Euler Hermes. Rýchlejšie dostávajú podľa neho zaplatené spoločnosti pôsobiace v oblasti maloobchodu.
      Spoločnosť Euler Hermes, podnikajúca v oblasti poistenia pohľadávok, zároveň mapovala ukazovateľ insolvencie v 43 krajinách po celom svete. Zistenia poukazujú, že počet firiem ocitajúcich sa v platobnej neschopnosti klesá celosvetovo už len veľmi pomaly. Experti odhadujú, že za rok 2017 sa dostanú na úroveň - 1 %. Počty insolvencií na Slovensku by však mali ešte v tomto roku klesať výraznejšie (- 5 %).
      V budúcom roku už experti očakávajú zvrat a predpokladajú nárast počtu firiem, ktoré zaznamenajú finančné problémy a dostanú sa do platobnej neschopnosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.