Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na Slovensku sa faktúry platia v priemere 24 dní po termíne

Kategória: Spravodajstvo

Viac než tri týždne v priemere uplynú od vypršania lehoty splatnosti, kým na Slovensku dôjde k zaplateniu faktúr.

Bratislava 3. februára (TASR) - Viac než tri týždne v priemere uplynú od vypršania lehoty splatnosti, kým na Slovensku dôjde k zaplateniu faktúr. Vyplýva to z prieskumu trhu, v rámci ktorého spoločnosť TNS oslovila 2600 respondentov na rozhodovacích pozíciách v 12 európskych krajinách. Prieskum tiež porovnal správanie sa zákazníkov ako fyzických osôb a firemných zákazníkov zo západnej aj východnej Európy.
      V krajinách východnej Európy, ktoré boli zapojené do prieskumu, sa faktúry uhrádzajú v priemere 27 dní po dátume splatnosti, v západných krajinách je to 29 dní. Najhoršiu platobnú disciplínu majú Španieli (v priemere platia až 46 dní po termíne), nasledujú Gréci (35 dní), potom Bulhari (29 dní), Rumuni a Poliaci (zhodne po 28 dní).
      Ako dôvod pre neplnenie si svojich finančných záväzkov najčastejšie figuruje momentálny výpadok peňažných prostriedkov, nasledujú nezamestnanosť či zábudlivosť.
      Čo sa týka Slovákov, najčastejším dôvodom je nezamestnanosť s 35 %, na druhom mieste skončili momentálny výpadok peňažných prostriedkov a zábudlivosť (po 33 %). Momentálny výpadok finančných prostriedkov je hlavnou príčinou meškania s platbami aj v segmente B2B (biznis to biznis), to znamená medzi firmami navzájom. 
      „V snahe zabrániť neuhrádzaniu faktúr a následným deficitom v cash-flow by mali podnikatelia zvážiť tému manažmentu pohľadávok. Môže výrazne pomôcť odbremeniť ich biznis a pomôcť sústrediť sa na svoju hlavnú činnosť,“ uviedol konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes. 
      EOS KSI Slovensko, s. r. o., podniká v oblasti inkasa, správy a odkúpenia pohľadávok. Jej cieľovými sektormi sú bankovníctvo, poisťovníctvo, služby, telekomunikácie a IT spoločnosti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.