Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na Slovensku pracuje vyše 118.550 cudzincov

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa eviduje k 21. októbru 2019 zatiaľ 118.550 zamestnancov s inou ako slovenskou štátnou príslušnosťou, ktorí boli prihlásení na sociálne poistenie aspoň na jeden deň.

Bratislava 22. októbra (TASR) -  Vlani bolo na sociálne poistenie prihlásených 120.710 takýchto zamestnancov – cudzincov.
      "Ak bol cudzinec na území Slovenskej republiky zamestnancom, pričom tento právny vzťah ukončí, nemá žiadne oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Odhlásiť ho z registra poistencov najneskôr deň po skončení sa právneho vzťahu má povinnosť jeho zamestnávateľ," upozorňuje na to Peter Višváder, hovorca poisťovne.
      Ak cudzinec vykonával zárobkovú činnosť ako samostatne zárobkovo činná osoba a bol aj povinne poistený ako SZČO, pričom živnosť ukončí, taktiež nemá žiadne oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni. To, že živnosť zanikla, oznámi poisťovni odbor živnostenského podnikania okresného úradu a následne Sociálna poisťovňa oznámi SZČO, že jej zanikla povinnosť platiť poistné.
      Ak má cudzinec záujem o vystavenie potvrdenia o svojom sociálnom poistení na Slovensku, Sociálna poisťovňa mu ho na jeho požiadanie vydá. Taktiež si v súvislosti s nárokom na dávku v nezamestnanosti môže požiadať o vystavenie formulára PD U1. Obe potvrdenia vystavuje tá pobočka poisťovne, ktorá viedla jeho sociálne poistenie.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.