Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na podanie odloženého priznania k príjmom zo zahraničia ostáva len 7 dní

Kategória: Spravodajstvo

Do 30. septembra 2014 podávajú priznanie k príjmom zo zahraničia za rok 2013 slovenskí daňovníci, ktorí si túto povinnosť odložili na koniec septembra.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Do 30. septembra 2014 podávajú priznanie k príjmom zo zahraničia za rok 2013 slovenskí daňovníci, ktorí si túto povinnosť odložili na koniec septembra. Priznanie podávajú na daňovom úrade príslušnom podľa miesta bydliska alebo sídla firmy. Právnické osoby ho podávajú bez ohľadu na výšku príjmov, platitelia DPH elektronicky. Môžu tiež podporiť 2 % alebo 3 % neziskové organizácie, ktoré sa v tomto roku uchádzajú o podiel na dani.
      "Príjmy, ktoré boli v zahraničí už zdanené, daňovník v daňovom priznaní vyjme, aby daň neplatil dvakrát. Týka sa to štátov, s ktorými má Slovensko uzatvorenú zmluvu a táto na zabránenie dvojitého zdanenia určuje metódu vyňatia príjmov," informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) Patrícia Macíková. 
      V prípade, že v príslušnej zmluve je určená metóda zápočtu dane, môžu napriek tomu svoje príjmy vyňať.
      "Len ak boli v zahraničí už zdanené, čo vedia aj preukázať a je to pre nich výhodnejšie. Vyňať príjmy môžu aj ak pracovali v štáte, s ktorým Slovensko zmluvu uzatvorenú nemá, ak vedia preukázať, že príjmy tam boli preukázateľne zdanené podľa tamojšej legislatívy, a to bez ohľadu na výšku zaplatenej dane po uplatnení nezdaniteľných položiek, respektíve úľav poskytnutých daňovou legislatívou daného štátu. Daňovník v takýchto prípadoch svoje príjmy nezdaní na Slovensku, nakoľko si v daňovom priznaní môže uplatniť metódu vyňatia týchto príjmov," spresnila hovorkyňa FS.
      Fyzické osoby mali priznanie k dani z príjmov za rok 2013 podať, ak ich celkový minuloročný príjem prekročil 1867,97 eura a ročné zúčtovanie im nerobil zamestnávateľ. Sadzba dane je pre fyzické osoby 19 % z tej časti základu dane, ktorý nepresiahne 34.401,74 eura, 25 % zo základu nad 34.401,74 eura. Právnické osoby platia zo základu dane 23 %. Najneskôr 30. septembra treba daň aj zaplatiť.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.