Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na daňových úradoch v bratislavskom kraji sa dá platiť ekolkami

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa spúšťa v stredu (11.2.) pilotnú prevádzku, v rámci ktorej budú môcť firmy a občania uhradiť elektronickými kolkami správne poplatky Daňovému úradu Bratislava a jeho pobočkám v Malackách, Pezinku a Senci. Na všetkých daňových, colných úradoch a Finančnom riaditeľstve SR budú nové možnosti úhrady k dispozícii až neskôr, v rámci reálnej prevádzky systému.

Bratislava 10. februára (TASR) - Finančná správa spúšťa v stredu (11.2.) pilotnú prevádzku, v rámci ktorej budú môcť firmy a občania uhradiť elektronickými kolkami správne poplatky Daňovému úradu Bratislava a jeho pobočkám v Malackách, Pezinku a Senci. Na všetkých daňových, colných úradoch a Finančnom riaditeľstve SR budú nové možnosti úhrady k dispozícii až neskôr, v rámci reálnej prevádzky systému.
      "Elektronicky komunikujúce subjekty pri podaní žiadosti o úkon, ktorý si vyžaduje zaplatenie správneho poplatku, môžu úhradu uskutočniť bezodkladne bankovým prevodom už na zberný účet prevádzkovateľa systému - Slovenskej pošty. Zverejnený je na portáli finančnej správy v časti Platenie daní. Ďalšou možnosťou je zakúpenie tzv. Potvrdenia pre evidenciu poplatku v rôznych nominálnych hodnotách na pobočkách Slovenskej pošty," informovala TASR hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
      Ak občan alebo firma poplatok nezaplatí, daňový úrad ho k tomu vyzve na základe predpisu, ktorý vytvára nový systém. "Predpis obsahuje inštrukcie potrebné k úhrade správneho poplatku bankovým prevodom, taktiež obsahuje QR kód pre platbu správneho poplatku na ktoromkoľvek kiosku iného správneho orgánu jeho načítaním a obsahuje aj samotnú poštovú poukážku pre úhradu na pobočkách Slovenskej pošty," vysvetlila Macíková.
      Občan či podnikateľ si predpis prevezme buď osobne na Daňovom úrade Bratislava, alebo mu bude zaslaný spolu s výzvou. "Aj v tomto prípade má subjekt tri možnosti úhrady predpisu, a to bankovým prevodom, načítaním QR kódu z predpisu na ktoromkoľvek kiosku a využitím predpisu ako poštovej poukážky na pobočkách Slovenskej pošty," spresnila hovorkyňa.
      Občania alebo podnikatelia, ktorí podávajú žiadosť na pošte alebo osobne na daňovom úrade, môžu si zakúpiť ekolok vopred na konkrétnu službu vo vybraných kioskoch umiestnených v budovách Ministerstva vnútra (MV) SR. Zoznam kioskov je zverejnený na webovej stránke www.financnasprava.sk.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.