Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Na autorizáciu a registráciu v starom systéme zostáva päť dní

Kategória: Spravodajstvo

Ak občan či podnikateľ, ktorý doteraz s finančnou správou elektronicky nekomunikoval, nevykoná registráciu a autorizáciu do 23. decembra 2013, nebude môcť v dňoch od 24. decembra 2013 do 2. januára 2014 podávať elektronicky na finančnú správu daňové priznania či iné dokumenty.

BRATISLAVA 17. decembra (SITA) - Subjektom, ktoré potrebujú v prvých dňoch nového roka komunikovať s finančnou správou elektronicky, zostáva na registráciu a autorizáciu v starom systéme už len päť dní. Následne bude starý systém eTax vypnutý. "Podnikatelia, ktorí majú povinnosť od nového roka komunikovať s finančnou správou elektronicky, sa môžu v tomto roku registrovať do 23. 12. 2013. Po tomto termíne bude v systéme eTax aplikácia registrácie a autorizácie odstavená," informovala v utorok finančná správa. Na novom portáli finančnej správy sa bude možné registrovať a autorizovať opätovne od 2. januára 2014.

Pokiaľ má podnikateľ starú dohodu o elektronickej komunikácii, stačí podľa finančnej správy, aby si zo systému eTax vytlačil ID číslo a predložil ho s vyplnenou novou dohodou spolu s pôvodným registračným formulárom na miestne príslušný daňový úrad. Nová dohoda je zverejnená na webovej stránke Finančného riaditeľstva SR v časti elektronická komunikácia. 

Ak však doteraz podnikateľ s finančnou správou elektronicky nekomunikoval a od nového roka to bude pre neho jediná možnosť komunikácie, finančná správa odporúča vybrať si jednu z dvoch možností. Buď si čo najskôr urobiť potrebnú registráciu v aplikácii eTax alebo si zriadiť zaručený elektronický podpis (ZEP). Vďaka ZEP budú môcť podnikatelia od nového roku komunikovať cez nový portál finančnej správy bez toho, aby museli prísť na daňový úrad podpísať dohodu o elektronickej komunikácií. 

Povinnosť komunikovať len elektronicky budú mať od nového roka všetci, ktorí sú platiteľom dane z pridanej hodnoty. Medzi subjekty, ktorých sa táto povinnosť týka, patria aj daňoví poradcovia, a to za daňový subjekt, ktorý pri správe daní zastupujú. Povinnosť platí taktiež napríklad pre advokátov za daňový subjekt, ktorý zastupujú pri správe daní.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.