Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

MVO môžu v týchto dňoch očakávať peniaze z dvoch percent

Kategória: Spravodajstvo

Celková suma, ktorú previedli daňové úrady na účty občianskych združení, neziskových organizácií a ďalších žiadateľov k 29. júlu, je 39,9 mil. eur

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Neziskovky by väčšinu darovaných peňazí z dvoch, respektíve troch percent už mali mať na svojich účtoch. Daňové úrady im ich vyplatili minulý týždeň. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Občianske združenia, neziskové organizácie a ďalší žiadatelia zapísaní v zozname prijímateľov, ktorí splnili zákonom stanovené podmienky, môžu v týchto dňoch očakávať vyplatenie peňažných darov. Ide aj o peniaze od zamestnancov, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti. Ak zamestnanci následne predložili daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky dvoch respektíve troch percent zaplatenej dane prijímateľovi podľa ich výberu, ich peniaze by už mali byť u adresáta. Povinnosť vyplatiť tieto peniaze má finančná správa do konca júla kalendárneho

Celková suma, ktorú previedli daňové úrady na účty prijímateľov k 29. júlu je vyše 39,9 mil. eur. Suma 20,222 mil. eur je od fyzických osôb a suma 19,683 mil. eur od právnických osôb. V roku 2013 daňové úrady spracovali 607 017 vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane. Z toho 581 284 vyhlásení podali fyzické osoby a 25 633 právnické osoby.

Počet prijímateľov za posledné roky rastie. Kým v roku 2002 bolo približne štyritisíc uchádzačov o dve percentá, za minulý rok si občania mohli vybrať spomedzi jedenásťtisíc subjektov. Rovnako sa pravidelne zvyšovala aj suma poukázaných podielov. Tá sa z vyše troch miliónov v roku 2002 vyšplhala na viac ako 55 miliónov v roku 2009, kedy dosiahla najvyššiu hodnotu. V minulom roku poukázali subjekty prijímateľom viac ako 44 miliónov eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.