Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

MS SR chce, aby veľké konkurzy a reštrukturalizácie riešili špeciálni správcovia

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 11. októbra (TASR)Náročné konkurzné či reštrukturalizačné konania by mohli po novom riešiť tzv. špeciálni správcovia. Podmienkou je vykonanie špeciálnej skúšky, ktorá má preveriť ich odborné, právne, ekonomické, jazykové a osobnostné predpoklady. Vyplýva to z návrhu zákona o riešení hroziaceho úpadku, ktorý Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo v septembri do medzirezortného pripomienkového konania. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR.

Rezort upozornil, že v prípade tzv. veľkých konkurzných konaní bol veľakrát problém vygenerovať správcu, ktorý by bol schopný a ochotný vykonať takýto konkurz. Po novom by sa mali správcovia deliť na tri skupiny. Na správcov pre fyzické osoby, právnické osoby a na špeciálnych správcov.

      Predpokladom na zápis do zoznamu správcu má byť preukázanie minimálne trojročnej odbornej praxe v práve alebo ekonómii. "Čisto teoretická odborná príprava správcov sa totiž ukázala ako nedostatočná, a preto návrh novely pristupuje k doplneniu povinnosti vykonania odbornej praxe obdobne, ako je to pri iných právnických povolaniach (advokát, notár, atď.)," spresnil Bubla. Podmienkou zápisu má byť i oznámenie o zvolení náhradníka správcu. "Ide o nový právny inštitút, ktorý má za cieľ vyriešiť problémy aplikačnej praxe v prípade, ak správca – fyzická osoba zomrie," doplnil. Obmedziť sa má časová platnosť správcovskej skúšky, ktorá bude musieť byť vykonaná nie skôr ako dva roky pred podaním žiadosti o zápis do zoznamu správcov.
      Uchádzači na pozíciu špeciálnych správcov budú musieť podľa návrhu absolvovať špeciálnu správcovskú skúšku, pričom podmienkou má byť minimálne päťročná správcovská prax. Jej cieľom má byť "predovšetkým preveriť odborné, právne a ekonomické vedomosti a schopnosti uchádzača, ktoré sú potrebné na riadny výkon špeciálnej správcovskej činnosti, vrátane overenia všeobecných znalostí v oblasti finančného trhu a jazykových znalostí. Nemenej dôležité je preverenie osobnostných predpokladov správcu". Minimálnou požiadavkou má byť päťročná prax správcu. Skúšobná komisia by sa mala skladať z odborníkov, skúška má byť verejná.
      Navrhované zmeny sa týkajú aj postupu pri vyčiarknutí správcu zo zoznamu či správnych poplatkov, ktoré majú byť zjednotené. Tiež by sa mala podľa ministerstva znížiť administratívna záťaž správcov vypustením niektorých povinností. "Správcovi bude naďalej možné za porušenie povinnosti uložiť peňažnú pokutu, tak ako to bolo doteraz, avšak zvyšuje sa horná hranica výšky pokuty až na 10.000 eur," doplnil Bubla.
      Zákon má priniesť aj zavedenie preventívnej reštrukturalizácie. Inštitút dobrovoľného ozdravenia spoločnosti by mohli využiť podnikatelia, ktorí vedia o svojich možných finančných ťažkostiach a počas jedného roka by sa mohli dostať do platobnej neschopnosti. K legislatívnemu návrhu bolo vznesených 428 pripomienok, z toho 79 zásadných. Ministerstvo ich momentálne vyhodnocuje.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona. 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.