Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Možnosť neplatiť preddavky na daň z príjmu využilo 430 firiem a živnostníkov

Kategória: Spravodajstvo

Možnosť neplatiť preddavky na daň z príjmov využilo 430 firiem a živnostníkov, ktorí tak ušetrili viac ako 13,4  milióna eur, informovala v stredu Finančná správa (FS) SR. 

Bratislava 3. júna (TASR) - Možnosť podať vyhlásenie a neplatiť preddavky pre pokles tržieb o viac ako 40 % vôbec mohli daňovníci využiť prvýkrát v máji. FS zaslala klientom, ktorým mohli klesnúť tržby, informatívne upozornenie o platení preddavkov.
      "Klienti finančnej správy majú v rámci opatrení na zmiernenie následkov pandémie možnosť neplatiť preddavky na daň z príjmov. Týka sa to obdobia, ktoré bezprostredne nasleduje po období, v ktorom im poklesli tržby najmenej o 40 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho kalendárneho roka. Tieto preddavky nemusia doplatiť ani po skončení pandémie," uviedla hovorkyňa FS Ivana Skokanová.
      Podnikateľom stačí doložiť vyhlásenie o poklese tržieb, a to príslušnému správcovi dane najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty splatnosti preddavkov. Finančná správa podľa Skokanovej pripravila aj vzor odporúčaného tlačiva, ktorým môžu daňovníci deklarovať pokles tržieb, a poslala ho podnikateľom spolu s upozornením.
      Firmy, ktorým klesli tržby menej ako o 40 % a chceli by platiť nižšie preddavky na daň z príjmov, musia správcu dane o určenie platenia preddavkov požiadať.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.