Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Most poslal premiérovi návrh na zníženie nezamestnanosti

Kategória: Spravodajstvo

Na vytvorené pracovné miesto by štát podľa návrhu opozičnej strany poskytol príspevok vo výške celkovej ceny práce, odvodenej od minimálnej mzdy, a to počas 12 mesiacov, resp. 24 mesiacov.

BRATISLAVA 6. mája (SITA) - Strana Most-Híd poslala premiérovi Robertovi Ficovi návrh na zníženie nezamestnanosti na Slovensku, ktorý je spojený aj s návrhom na podporu malých a stredných zamestnávateľov. "Návrh ponúka vhodný nástroj aktívnej politiky zamestnanosti na viacnásobne efektívnejšie využitie finančného balíka na podporu malých a stredných zamestnávateľov za účelom zníženia nezamestnanosti," uviedla tlačová tajomníčka strany Zuzana Bačiak Masaryková. Na vytvorené pracovné miesto by štát poskytol príspevok vo výške celkovej ceny práce, odvodenej od minimálnej mzdy, a to počas 12 mesiacov, resp. 24 mesiacov.

Cieľovou skupinou tohto návrhu by z pohľadu zamestnancov boli firmy do 50 zamestnancov a z pohľadu nezamestnaných tí, ktorí stratili prácu v dôsledku krízy, s maximálnou dĺžkou nezamestnanosti 3 mesiace. Vďaka tomu by sa podľa strany Most-Híd mohlo vytvoriť približne 22 tisíc pracovných miest za predpokladu, že by náklady na celkovú cenu práce boli nastavené na minimálnu mzdu a predpokladaná dĺžka trvania takto vytvoreného pracovného miesta by bola 12 mesiacov. "Ak by predpokladaná dĺžka takéhoto stimulu bola viazaná na 24 mesiacov, z tejto sumy by sa vedelo vytvoriť 11 tisíc pracovných miest," tvrdí strana. Most-Híd pritom vychádza zo sumy 120 mil. eur, ktorú vláda rozdala desiatim veľkým zamestnávateľom, pričom cena takto udržaného pracovného miesta sa pohybuje od 25 tisíc do 30 tisíc eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.