Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

MMF vyzýva Japonsko, aby neodkladalo plánované zvýšenie dane

Kategória: Spravodajstvo

Premiér Abe údajne požiadal o vypracovanie štúdie alternatívnych krokov v obave, že zvýšenie dane z predaja poškodí rast ekonomiky.

TOKIO 6. augusta (SITA, Reuters) - Je veľmi dôležité, aby Japonsko v budúcom roku zrealizovalo plánované dvojfázové navýšenie dane z predaja. V rámci diskusie o možných alternatívach k tomu Tokio v pondelok vyzval Medzinárodný menový fond (MMF).

Obrovský štátny dlh krajiny japonským úradom nedáva veľa priestoru na ďalšie menové stimuly a menová politika by preto mala byť prvou obrannou líniou proti rizikám, ako je oslabenie vývozu do Číny, ktoré by mohli ohroziť pomaly sa zviechajúci rast ekonomiky, píše sa v pravidelnej výročnej správe MMF. "Bez dôveryhodných fiškálnych a štrukturálnych reforiem hrozí podkopanie dôvery a narušenie cesty začatých reforiem k úspechu. To by neuškodilo len Japonsku, ale aj zvyšku sveta. Keďže japonský dlh by bol naďalej neudržateľný, hrozil by globálny nárast výnosov dlhopisov a toku volatilného kapitálu," tvrdia predstavitelia fondu.

MMF tiež vyzval japonskú centrálnu banku, aby sa pripravila na rozšírenie svojho súčasného programu nákupu aktív alebo zmenu ich zloženia, ak by inflácia nedosiahla vládou očakávané 2 %.

Daň z predaja by sa v Japonsku mala v apríli 2014 zdvihnúť z 5 na 8 % a v októbri 2015 následne na 10 %. Zvýšenie daňovej sadzby je "nevyhnutným prvým krokom" k vyriešeniu fiškálnych problémov krajiny, tvrdia zástupcovia MMF a dodávajú, že tento krok by sa nemal odďaľovať. Verejný dlh Tokia patrí k najväčším medzi rozvinutými priemyselnými krajinami a má hodnotu viac než dvojnásobku japonskej ekonomiky.

Zvýšenie dane sa vo všeobecnosti považuje za test kabinetu premiéra Šinza Abeho urobiť potrebné reformy. Podľa niektorých zdrojov Abe už požiadal o vypracovanie štúdie možných alternatív tohto kroku v obave, že zvýšenie dane by mohlo vykoľajiť ekonomiku, ktorá vďaka jeho sérii stimulačných opatrení pomaly naberá na obrátkach. Podľa správy MMF však bez nárastu daňovej sadzby dlh krajiny do roka 2030 stúpne na 245 % hrubého domáceho produktu, s ním "iba" na 210 %.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.