Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

MMF by nahradil daň z finančných transakcií inými daňami

Kategória: Spravodajstvo

Medzinárodný menový fond (MMF) pokladá daň z pridanej hodnoty vo finančnom sektore alebo poplatky naviazané na aktíva bánk za efektívnejší spôsob ako získať finančné prostriedky

MILÁNO 16. júla (SITA, Reuters) - Medzinárodný menový fond (MMF) má výhrady voči dani z finančných transakcií, ktorú sa od budúceho roka chystajú zaviesť niektoré európske krajiny. Fond to vo svojom stanovisku uviedol s tým, že existujú efektívnejšie spôsoby ako zabezpečiť príjmy z finančného sektora. "Podľa MMF existujú iné formy daní, ktoré by boli lepšie ako daň z finančných transakcií," uviedol predstaviteľ MMF Carlo Cottarelli. "Daň z transakcií vo všeobecnosti je niečo, čo už vyšlo z módy", povedal Cottarelli. Zároveň uviedol, že daň z pridanej hodnoty vo finančnom sektore alebo poplatky naviazané na aktíva bánk by boli efektívnejšie.

Ešte v roku 2010 MMF navrhoval zavedenie dane zo zisku bánk a miezd manažérov, ako aj daň z bankových aktív. Tento návrh však prijalo iba niekoľko krajín. Skupina jedenástich krajín na čele s Nemeckom v súčasnosti diskutuje o dani z finančných transakcií, ktorá by sa týkala obchodov s akciami, dlhopismi, ako aj s derivátmi. Európska komisia (EK) je pripravená zjemniť podobu tejto dane vzhľadom na obavy, ktoré vyjadrili predstavitelia Talianska, Francúzska, ako aj Veľkej Británie. "Aj keď sadzba dane z finančných transakcií v Taliansku a vo Francúzsku bude nižšia, sú dôkazy o tom, že objem uskutočnených transakcií po zavedení dane poklesne," informoval Cottarelli. "Nechcem sa vyjadrovať práve špeciálne k dani z finančných transakcií, ktorú navrhuje EK, je však jasné, že ak sa zníži daňový základ, bude to mať vplyv na príjmy z tejto dane," doplnil Cottarelli.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.