Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ministri financií EÚ sa dohodli na zostrení boja proti daňovým únikom

Kategória: Spravodajstvo

EÚ rozširuje a prehlbuje boj proti daňovým únikom. DPA informuje o záveroch rokovania ministrov financií EÚ v Luxemburgu, že sa dohodli na obmedzení cezhraničných daňových únikov v spoločenstve.

Luxemburg 14. októbra (TASR) - EÚ rozširuje a prehlbuje boj proti daňovým únikom. DPA informuje o záveroch rokovania ministrov financií EÚ v Luxemburgu, že sa dohodli na obmedzení cezhraničných daňových únikov v spoločenstve. Nové opatrenia vstúpia do platnosti v roku 2017.
      Väčšina štátov súhlasila s automatickou výmenou medzi sebou o príjmoch. Tým sa automaticky zruší bankové tajomstvo na informácie o príjmoch EÚ-cudzincov. Agentúra sa odvoláva na diplomatov únie v Luxemburgu.
      Výnimku na rokovaní požadovalo len Rakúsko. Údaje by chcelo poskytovať až od roku 2018. Rakúsky spolkový minister financií Hans Jörg Schelling odôvodnil požiadavku tým, že rakúske banky si musia na také operácie najprv vytvoriť potrebné technické predpoklady. Proti termínu účinnosti od roku 2017 malo doteraz námietky aj Luxembursko.
      EÚ presadzuje pravidlá pre automatickú výmenu informácií, ktoré prekračujú štátne hranice. Pravidlá schválila v júni Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Táto úloha má byť zakotvená v zákone. Podľa odhadov rozpočty členov EÚ v dôsledku daňových únikov prichádzajú ročne o príjmy vo výške jeden bilión eur.
      EÚ a Švajčiarsko podpísali dnes vyhlásenie, že skončili spory o piatich daňových zákonoch.
      Rezortní šéfovia diskutovali aj o odvodoch do osobitného fondu pre krachujúce európske banky. Schelling žiadal, aby sa ku všetkým bankám pristupovalo rovnako. Berlín podľa diplomatov bol za to, aby odvody zaťažili najmä veľkobanky. Malé ústavy, ktoré sú menej rizikové, by mali platiť menej. Ministri však stále čakajú na konkrétne návrhy Európskej komisie, ako upraviť výšku odvodov do fondu.
      Fond pre krachujúce banky sa vybuduje len z odvodov finančných ústavov a predpokladá sa, že sa v ňom sústredí 55 miliárd eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.