Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Minimálny dôchodok sa zníži za obdobie sporenia v 2. pilieri, okrem invalidných

Kategória: Spravodajstvo

Suma minimálneho dôchodku, ktorú začne Sociálna poisťovňa (SP) vyplácať dôchodcom s nízkymi príjmami, sa poberateľom zúčastneným na starobnom dôchodkovom sporení primerane zníži za obdobie ich účasti na ňom.

Bratislava 10. júla (TASR) – Suma minimálneho dôchodku, ktorú začne Sociálna poisťovňa (SP) vyplácať dôchodcom s nízkymi príjmami, sa poberateľom zúčastneným na starobnom dôchodkovom sporení primerane zníži za obdobie ich účasti na ňom. A to podľa rovnakých pravidiel, ako sa znižoval ich dôchodok, ktorý dôchodcovi vypláca SP z prvého priebežného piliera. Netýka sa to invalidných dôchodcov v dôchodkovom veku, ktorým sa minimálny dôchodok znižovať nebude.
      "Pokiaľ ide o poberateľa invalidného dôchodku, ktorý si sporil v druhom dôchodkovom pilieri, suma jeho minimálneho dôchodku sa neznižuje. Znížená nie je ani suma invalidného dôchodku, ktorý mu vypláca Sociálna poisťovňa z prvého dôchodkového piliera. Do celkového dôchodkového príjmu sa však započítavajú aj všetky dôchodkové príjmy z druhého piliera. Musí splniť aj ďalšiu podmienku, a to čerpať dôchodok z druhého piliera z celej nasporenej sumy," informovala TASR riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia SP Michaela Putecová. Ako doplnila, zníženie u ostatných je kompenzované.
      "Do úhrnu dôchodkových príjmov, podľa výšky ktorých sa posudzuje ich nárok na minimálny dôchodok, sa poberateľovi starobného dôchodku, ktorý je sporiteľ, nezapočítava starobný alebo predčasný starobný dôchodok vyplácaný z druhého piliera. Len vdovský alebo vdovecký a sirotský dôchodok. Zníži sa síce hranica minimálneho dôchodku, ale do dôchodkového príjmu sa nezapočíta prijatý dôchodok vyplácaný z druhého piliera," objasnila Putecová.
      Poberatelia nízkych dôchodkov by mali dostať výzvu zo Sociálnej poisťovne do konca augusta. V súčasnosti SP dopĺňa informačný systém, aby mohla posúdiť, kto by mohol mať nárok na minimálny dôchodok. Poberateľ dôchodku túto výzvu vyplní a pokiaľ poberá dôchodok aj z cudziny, pripojí potvrdenie príslušnej inštitúcie o sume dôchodku a výzvu zašle napäť do SP. Tá má 60 dní na to, aby rozhodla o zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok s tým, že sa zvýši spätne od 1. júla 2015.
      Aj tie dôchodky, o ktorých SP bude rozhodovať po 1. júli 2015, sa budú zvyšovať na sumu minimálneho dôchodku bez osobitnej žiadosti. Poisťovňa si už pri podávaní žiadosti o starobný dôchodok v príslušnej pobočke vyžiada od žiadateľa o dôchodok potrebné potvrdenia a v rámci rozhodnutia o starobnom dôchodku rozhodne aj o nároku na jeho dorovnanie do úrovne minimálneho dôchodku. V takom prípade rozhodne o minimálnom dôchodku odo dňa priznania starobného dôchodku, najskôr však od 1. júla 2015. Po 1. júli 2015 SP zvýši dôchodky aj poberateľom invalidných a predčasných starobných dôchodkov, avšak až po dovŕšení dôchodkového veku. Pred rozhodnutím však týmto poberateľom zašle výzvy na preukázanie rozhodujúcich skutočností.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.