Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

MF pripraví legislatívu pre rating daňovníkov do konca roka

Kategória: Spravodajstvo

Legislatívny návrh o zavedení ratingu daňových subjektov rezort financií predstaví do konca tohto roka, hoci tak mal urobiť do konca júla.

BRATSLAVA 14. augusta (SITA) - Zmeny zákonov potrebných na zavedenie nového hodnotenia daňovníkov od začiatku budúceho roka by malo Ministerstvo financií (MF) SR pripraviť do konca tohto roka. Pre agentúru SITA to uviedol tlačový odbor MF. "Zavedenie ratingu daňových subjektov je v štádiu príprav. Ide o inovatívny nástroj a z tohto dôvodu naďalej prebieha veľmi dôsledná komunikácia s odbornou verejnosťou," dodal tlačový odbor mnisterstva.

Pripravované legislatívne zmeny pritom malo ministerstvo financií predstaviť už v júli tohto roka, nakoľko to vyplýva z harmonogramu, ktorý ešte v januári tohto roka schválila vláda. Nový rating daňovníkov by mal podľa zámeru ministerstva predstavovať nástroj na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností a zvýšenie právnej istoty v obchodných vzťahoch. "Je to sprehľadnenie podmienok na trhu. Daňový rating má hovoriť aj o finančnej kondícii spoločnosti, o jej platobnej schopnosti," uviedol koncom minulého roka pre agentúru SITA minister financií Peter Kažimír. Nový systém hodnotenia daňovníkov by sa pritom podľa ministra financií mohol využiť aj pri verejných obstarávaniach.

Výsledok hodnotenia daňových subjektov v podobe určeného stupňa ratingu bude podľa zámerov rezortu financií verejne dostupnou informáciou. Za účelom dosiahnutia očakávaných efektov budú daňové subjekty podľa ministerstva povinne uvádzať stupeň dosiahnutého hodnotenia na účtovných dokladoch. Rating by mala finančná správa zostavovať raz ročne, a to do 90 dní od termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb a fyzických osôb, resp. od predĺženého termínu.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.