Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Mestám a obciam sa zjednoduší správa daní

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo financií SR pripravilo viacero zmien v zákone o miestnych daniach, ktorými reaguje na požiadavky miest a obcí. Tie sú správcami týchto daní. Po novom by sa tak mali spresniť niektoré ustanovenia zákona, ktoré sa v praxi aplikovali nejednotne, zjednoduší sa správa miestnych daní a rozšíri sa možnosť poskytovania úľavy či zníženia poplatku za odpady. Novelu zákona o miestnych daniach dnes Ministerstvo financií SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ministerstvo v rámci novely navrhuje, aby mestá a obce mohli stanoviť úľavy pri poplatku za odpad pre niektoré skupiny obyvateľov, napr. seniorov alebo osoby ZŤP, priamo vo svojom všeobecne záväznom nariadení. V súčasnosti môžu udeľovať úľavy len na základe individuálnej žiadosti, čo pre niektoré obce predstavuje administratívnu záťaž. Z úpravy zákona bude jasnejšie, aký druh odpadu môžu na svojom území mestá a obce zaviesť a budú tiež splnomocnené určiť sadzby poplatku podľa objemu zbernej nádoby a frekvencie vývozu. 
Novelou zákona sa spresňuje predmet dane zo stavieb pri stavbách hromadných garáží a pri stavbách na individuálnu rekreáciu. Budú sa rozlišovať samostatne stojace garáže a stavby hromadných garáží. Rozlíšené tiež budú garáže umiestnené pod zemou a také, ktoré sú umiestnené v rámci viacúčelovej stavby. 
Po novom sa tak budú zdaňovať aj samostatné časti viacúčelových stavieb. Táto úprava sa vzťahuje práve na podzemné garáže, ktoré budú zdaňované podľa zastavanej plochy s príplatkom za podlažia. Mestá a obce pritom budú môcť pre podzemné garáže stanoviť aj nižšie sadzby tak, aby daňovo zvýhodňovali výstavbu pod zemou. Zdaňovať sa budú aj stavby, ktoré sú postavené na pilótach. 
Ďalej sa rozširuje zdaňovanie pozemkov o také, na ktorých sú umiestnené transformačné stanice alebo predajné stánky. Mestá a obce budú mať v týchto prípadoch možnosť určiť inú sadzbu dane z pozemkov. 
Priamo v zákone o miestnych daniach bude vymedzené, čo sa bude považovať za ubytovacie zariadenie, pričom sa rozširuje tento zoznam zariadení o byt, rodinný dom, byt v rodinnom dome či byt vo viacúčelovej stavbe. Na nehnuteľnosti, ktoré sú prenajímané, sa to vzťahovať nebude. Tým sa odstráni nejednotný výklad ustanovenia o ubytovacom zariadení, na ktorý upozorňovali mestá a obce, ktoré kvôli tomu prichádzajú o daňové príjmy. 
S cieľom znížiť administratívnu záťaž poplatníkov sa tiež navrhuje, aby mohli daňovníci naraz zaplatiť poplatok, ktorý im bol vyrubený v splátkach.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.