Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Medziročný pokles tržieb v októbri 2020 zrýchlil vo všetkých odvetviach

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Medziročný pokles tržieb v októbri 2020 zrýchlil vo všetkých odvetviach, v stavebníctve výrazne. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Tržby odvetví slovenského hospodárstva vplyvom druhej vlny koronakrízy v októbri zvýšili podľa ŠÚ SR svoje zaostávanie za úrovňou minulého roka. V priemysle, doprave, ako aj informačno-komunikačnom sektore a vo vybraných trhových službách bolo medziročné zníženie tržieb pod úrovňou 5 %. Výnimkou bolo len stavebníctvo s poklesom o 20,3 %, čo je najviac za posledné štyri roky.
      Októbrové úrovne tržieb zaostávali za septembrom, najvýraznejšie v stavebníctve o 5 %. Pokles evidovali aj v informáciách a komunikácii o 1,9 % či doprave a skladovaní o 1,6 %. Najmenej sa medzimesačne tržby znížili v priemysle, len o 0,6 %.
      Tržby v priemysle boli v októbri medziročne nižšie o 3 %. Zo 16 sledovaných zložiek - odvetví, respektíve špeciálnych zoskupení odvetví, tržby presiahli úroveň minulého roka len v troch. Najvýraznejší pokles zaznamenali vo výrobe koksu a ropných produktov o 29,1 % a dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu (o 7,1 %). Väčšina odvetví priemyselnej výroby však mala tržby medziročne nižšie do 8 %. Zintenzívnil sa pokles tržieb v stavebníctve, októbrový prepad o 20,3 % bol najväčší za posledné štyri roky (od októbra 2016). Tržby v stavebníctve pritom po raste zo začiatku roka klesli už ôsmy mesiac po sebe.
      Za desať mesiacov roku 2020 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne klesli o 11,8 %, pričom najväčší pokles zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 16,5 %. V stavebníctve sa tržby za desať mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 znížili o 12,5 %.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.