Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Medziročný pokles cien spomalilo zdraženie pohonných látok a potravín

Kategória: Spravodajstvo

Spomalenie medziročného poklesu celkovej cenovej hladiny v apríli 2015 bolo výsledkom najmä výrazného medzimesačného rastu cien pohonných látok a potravín.

Bratislava 13. mája (TASR) - Spomalenie medziročného poklesu celkovej cenovej hladiny v apríli 2015 bolo výsledkom najmä výrazného medzimesačného rastu cien pohonných látok a potravín. Uviedli to v súvislosti s aprílovými spotrebiteľskými cenami analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).
      Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že v apríli 2015 sa v porovnaní s aprílom 2014 spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 5,4 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,8 %, poštových a telekomunikačných služieb o 0,4 %. Vzrástli ceny v odboroch vzdelávanie o 3,3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 2,3 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,3 %, rozličné tovary a služby o 1,2 %, odevy a obuv o 1,1 %, zdravie o 0,6 %, rekreácia a kultúra o 0,3 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,1 %.
      Spotrebiteľské ceny sa v apríli 2015 v porovnaní s marcom 2015 v úhrne zvýšili o 0,2 %. Vzrástli ceny v odboroch odevy a obuv o 1,6 %, doprava o 1,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,6 %, vzdelávanie o 0,3 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,1 %. 
      Index spotrebiteľských cien sa v apríli 2015 oproti marcu 2015 zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v domácnostiach dôchodcov zhodne o 0,2 %. Index spotrebiteľských cien sa v apríli medziročne znížil za domácnosti zamestnancov o 0,2 % a za domácnosti dôchodcov sa nezmenil.
      V priemere za štyri mesiace roka 2015 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 sa index spotrebiteľských cien znížil za domácnosti zamestnancov o 0,4 % a za domácnosti dôchodcov o 0,2 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.