Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Medzi dlžníkmi v rámci krajov sú značné rozdiely

Kategória: Spravodajstvo

Okrem výšky platov, životných nákladov a miery nezamestnanosti sa jednotlivé regióny Slovenska líšia aj tým, ako v nich ľudia pristupujú k svojim dlhom.

Bratislava 28. marca (TASR) -  Rozdiely vidieť nielen v tom, koľko dlžníkov v nich ročne pribudne, ale aj koľko priemerne dlhujú. V mnohých ohľadoch vyniká Košický kraj. Zistila to zo štatistík svojich dlžníkov spoločnosť EOS KSI Slovensko, ktorá sa špecializuje na manažment pohľadávok.
      Napríklad ľudia v Bratislavskom kraji majú dlhodobo najvyššie platy, v závere roka 2018 to bolo priemerných 1358 eur mesačne. V kraji je zároveň jedna z najnižších evidovaných nezamestnaností, vo februári len 2,74 %. Vyššie náklady na každodenný život, bývanie či stravu, sa prejavujú aj v tom, že ak už sa ľudia zadlžia, v priemere si požičajú vyššiu sumu. Podľa údajov spoločnosti je v Bratislavskom kraji priemerná dlžná suma 2089 eur, zhruba na rovnako vysokej úrovni je už len Trenčiansky kraj. V iných regiónoch je to bežne o 400 eur menej. Sú to dlhy, ktoré ľudia bankovým, nebankovým, lízingovým či napríklad telekomunikačným firmám neplatili, a preto boli postúpené na inkasnú spoločnosť.
      Košický kraj dlhodobo bojuje s vyššou nezamestnanosťou ako ostatné regióny, vo februári tu dosiahla 8,23 %. V posledných dvoch rokoch tu do evidencie EOS KSI pribudlo až vyše 12.000 ľudí s dlhmi, čo je najviac z celého Slovenska. V ostatných regiónoch pribudlo v rokoch 2017 a 2018 v priemere o 2000 ľudí menej. S tým súvisí aj ďalšie prvenstvo Košického kraja, celkový objem nových pohľadávok je tu najvyšší v krajine.
      "Na týchto výsledkoch jednoznačne vidieť, ako sa zamestnanosť a výška platov odráža aj na ďalšom finančnom správaní ľudí. V bohatších regiónoch možno nie je toľko dlžníkov so záväzkami po lehote splatnosti, ich dlhy sú však vyššie. V krajoch, kde sa zarába menej, je zase dlžníkov viac, ale ich záväzky sú omnoho nižšie,“ komentuje Michal Šoltes, konateľ spoločnosti.
      Najpriaznivejšie výsledky má z hľadiska pohľadávok Žilinský kraj. V roku 2017 a 2018 tu pribudlo do evidencie inkasnej spoločnosti vyše 6300 dlžníkov, čo je asi polovičný počet oproti „najhoršiemu“ Košickému kraju. V Žilinskom kraji je aj najnižší objem novoprijatých pohľadávok.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.