Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Malí a strední podnikatelia pre seba navrhujú zriadiť inštitút vzdelávania

Kategória: Spravodajstvo

Daň z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 20 %, daňové licencie či zvyšovanie odvodov. Aj to sú jedny z problémov, ktoré dnes trápia malých a stredných podnikateľov a živnostníkov na Slovensku.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Daň z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 20 %, daňové licencie či zvyšovanie odvodov. Aj to sú jedny z problémov, ktoré dnes trápia malých a stredných podnikateľov a živnostníkov na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) z júna až augusta tohto roka, do ktorého sa zapojilo približne 760 podnikateľov. Organizácie, ktoré týchto pracovníkov zastrešujú, adresujú predsedovi vlády SR memorandum, v ktorom poukazujú na potrebu riešenia uvedených bariér.
      Malí a strední podnikatelia a živnostníci v prieskume identifikovali 10 oblastí, ktoré majú negatívny vplyv na ich podnikateľské prostredie. Prekáža im napríklad diskriminácia dôchodcov, študentov či žien na materskej dovolenke pri uznávaní odpočítateľnej položky k dani z príjmu a odvodových povinností. Trápi ich tiež zvýšenie ceny práce pri závislej činnosti, vďaka čomu sa čistý príjem zamestnanca pohybuje na úrovni okolo 50 % ceny práce. Nepáči sa im ani zavedenie daňových licencií pre právnické osoby alebo ponechanie sadzby DPH na úrovni 20 %.
      Diskriminačné sa podnikateľom zdajú byť aj dane z motorového vozidla a z nehnuteľností, ktoré označujú za daň z podnikateľskej činnosti. Živnostníci pociťujú ako problém tiež chýbajúci nárok na regeneráciu a náhradu za dovolenku. "Nevnímame pozitívne ani znovuzavedenie inštitúcie sprostredkovateľov pri pracovnej zdravotnej starostlivosti, ktorá zvyšuje finančné a administratívne zaťaženie malým firmám," uviedol prezident SAMP Vladimír Sirotka na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      Z prieskumu zároveň vyplynulo 10 návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia. Týkajú sa zvýšenia jeho kvality a bezpečnosti, zníženia administratívnej záťaže a podpory zamestnanosti. Podnikatelia a živnostníci by chceli opätovne otvoriť otázku zavedenia systému živnostenských licencií. "Navrhujeme tiež sústrediť platenie daní a odvodov do jedného miesta a v jednom termíne," priblížil Sirotka. Zabrániť by sa podľa neho malo aj častým zmenám v legislatíve tak, aby zákony platili v nezmenenej forme minimálne tri účtovné obdobia.
      Organizácie podpísané pod memorandom navyše navrhujú zriadiť inštitút vzdelávania pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov s podporou štátu. "Kvalita a zložitosť dnešného hospodárskeho života vyžaduje dobrú vzdelanostnú prípravu malých podnikateľov a personálu malých podnikov," zdôvodnil Sirotka. Okrem iného presadzujú podnikatelia zníženie odvodovej záťaže pri závislej činnosti či podporu systému rodinného podnikania.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.