Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Malé a stredné podniky nevyužívajú exportný potenciál

Kategória: Spravodajstvo

Problémom je nedostatok informácií a nízke rozvojové ašpirácie

BRATISLAVA 23. septembra (SITA) - Malé a stredné podniky nevyužívajú svoj exportný potenciál. Uviedol to na tlačovej konferencii k projektu Misia 14 zástupca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Martin Marko. "Problémom nie je to, že by sme nemali konkurencieschopné výrobky, problémom nie je ani to, že by sme mali vysokú cenu," povedal Marko. Podľa neho sú hlavnými problémami malých a stredných podnikov najmä nedostatok informácií a nízke rozvojové ašpirácie.

Priniesť zmenu by mal projekt pod názvom Misia 14, ktorého úlohou je zvýšiť počet exportujúcich firiem, a pri existujúcich zvýšiť objem exportu. Platformu Misia 14 vytvorila agentúra SARIO v spolupráci s Eximbankou, Google Slovensko, Sberbank, Slovak Telekom, Zoznam.sk. Podľa partnerov projektu by sa zvýšený export mohol pozitívne prejaviť na tvorbe hrubého domáceho produktu a zamestnanosti.

V roku 2011 a 2012 podľa údajov zverejnených na konferencii segment malých a stredných podnikateľov tvorilo približne 16,6 tis. firiem, čo predstavuje 33 % hrubého domáceho produktu, no na exporte sa podieľa iba 20 % z nich.

Projekt je určený pre malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú 70 % zamestnancov na Slovensku a generujú zhruba 40 % hrubého domáceho produktu. Snahou prvej fázy projektu je docieliť, aby podnikatelia navštívili stránku Misie 14 a vyjadrili svoj názor na problémy s exportom prostredníctvom online dotazníku. Na základe vyhodnotenia vytvoria partneri projektu balíčky služieb na mieru pre začínajúcich a pokročilých exportérov. Ich vyhlásenie bude koncom roka 2013.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.