Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Maďarsko zvyšuje mimoriadne dane

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšenie mimoriadnych daní v bankovníctve, telekomunikáciách a energetike má podľa vlády zabezpečiť plnenie rozpočtových kritérií EÚ

BRUSEL 17. júna (SITA, Reuters) - Maďarská vláda v pondelok navrhla zvýšiť daň z finančných transakcií. Minister hospodárstva Mihály Varga to zdôvodnil snahou dodržať limit EÚ pre výšku rozpočtových schodkov. Daň z hotovostných platieb chce vláda zvýšiť na 0,6 % zo súčasných 0,3 %. Bezhotovostné transakcie sa majú po novom zdaňovať sadzbou 0,3 % namiesto existujúcich 0,2 %. Maďarské banky, ktoré už v súčasnosti platia najvyššiu mimoriadnu daň v celej EÚ, podľa Mihálya navrhované zmeny akceptovali. Stanovisko maďarskej bankovej asociácie nebolo známe.

Vládny kabinet V Budapešti navrhol aj zvýšenie daní z telefónnych hovorov a zasielania textových správ, pričom ropná a energetická skupiny MOL má zaplatiť viac na ťažobných poplatkoch. Dopad zvýšenia daní analytici vyčíslili na zhruba 100 mld. (forintov) HUF.

Európska komisia minulý mesiac navrhla vyňať z procedúry nadmerného deficitu päť členských štátov vrátane Maďarska. Procedúru komisia zavádza proti členským štátom únie, ktoré dlhodobo nedodržiavajú predpísanú úroveň rozpočtových schodkov. Pakt stability a rastu EÚ akceptuje ako hornú hranicu pre deficit 3 % HDP. V prípade členov eurozóny môže procedúra vyústiť do pokuty a členským štátom EÚ, ktoré nepoužívajú spoločnú európsku menu, hrozí zmrazenie pomoci z fondov únie.

(1 EUR = 291,41 HUF)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.