Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Maďarsko chce zaviesť daň z luxusných tovarov

Kategória: Spravodajstvo

Sadzba tejto dane by mala byť na úrovni od 30 % do 35 %

BUDAPEŠŤ 26. júla (SITA, Reuters) - Maďarská vláda zvažuje, že zavedie daň na luxusné tovary. Sadzba tejto dane by sa mala pohybovať na úrovni od 30 % do 35 %. V piatok to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Táto daň by mala začať platiť od roku 2014. V Maďarsku platí v súčasnosti daň na tovary, ktorej hlavná sadzba je vo výške 27 % a spomedzi štátov EÚ je najvyššia.

Maďarská vláda v júni navrhla zvýšiť daň z finančných transakcií. Minister hospodárstva Mihály Varga to zdôvodnil snahou dodržať limit EÚ pre výšku rozpočtových schodkov. Daň z hotovostných platieb chce vláda zvýšiť na 0,6 % zo súčasných 0,3 %. Bezhotovostné transakcie sa majú po novom zdaňovať sadzbou 0,3 % namiesto aktuálnych 0,2 %. Maďarské banky, ktoré už v súčasnosti platia najvyššiu mimoriadnu daň v celej EÚ, podľa Mihálya navrhované zmeny akceptovali.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.