Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ľubľana musí spojiť vyššie dane s nižšími výdavkami štátu

Kategória: Spravodajstvo

Tvrdí to guvernér centrálnej banky krajiny, podľa ktorého je v stredu zverejnený vládny plán reforiem príliš zameraný na dane.

ĽUBĽANA 9. mája (SITA, Reuters) - Slovinsko by sa pri svojej snahe o zabránenie nutnosti požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc malo sústrediť na privatizáciu, zníženie výdavkov vo verejnom sektore, ako aj zvyšovanie daní. V stredu to vyhlásil člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Marko Kranjec. Kranjec, ktorý je zároveň guvernérom slovinskej centrálnej banky, vyjadril svoje sklamanie nad návrhom vládneho reformného programu, o ktorom sa bude hlasovať vo štvrtok. "Príliš sa sústredí na zvýšenie daní, my ale potrebujeme kombináciu tohto kroku so znižovaním výdavkov, pretože slovinský verejný sektor je príliš veľký," povedal v rozhovore so štátnou televíziou.

Vyzval tiež na privatizáciu bánk. Slovinsko sa ešte môže vyhnúť nutnosti požiadať o pomoc, treba ale "rýchlo konať", dodal. Ľubľana sa horúčkovito snaží získať dostatok financií na to, aby krajina ostala solventná, a zároveň zachrániť tri najväčšie štátne banky, ktoré zaťažuje veľký podiel zo 7 mld. eur v toxických úveroch štátneho sektora. Deficit slovinského štátneho rozpočtu sa podľa navrhovaného plánu v tomto roku takmer zdvojnásobí, a to na úroveň 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). EÚ ostro sleduje, či sa reformné snaženie v Slovinsku po minulotýždňovej úspešnej emisii dlhopisov v celkovej hodnote 3,5 mld. eur začiatkom mája nespomalí.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.