Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Limity na platby v hotovosti existujú v 12 európskych štátoch

Kategória: Spravodajstvo

Nemecká vláda v poslednom období intenzívne diskutuje o možnosti zavedenia hranice pre hotovostné platby.

Brusel/Berlín 12. februára (TASR) - Nemecká vláda v poslednom období intenzívne diskutuje o možnosti zavedenia hranice pre hotovostné platby. Hovorí sa rádovo o strope 5000 eur. Návrh Nemecka v súčasnosti zamestnáva aj ostatných ministrov financií členských krajín EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Hotovosť, spočiatku vo forme mincí a neskôr aj bankoviek, je spôsob platby starý tisíce rokov. V Nemecku sa od roka 2002 platí eurom, ktoré nahradilo pôvodnú nemeckú marku. Peniaze tlačia centrálne banky a euro je zákonným platidlom v eurozóne. Podľa Európskej centrálnej banky (ECB) je v obehu takmer 19 miliárd eurových bankoviek v hodnote vyše bilióna eur a zhruba 116 miliárd mincí v hodnote takmer 26 miliárd eur.
      Na rozdiel od Švédska či Dánska je hotovosť v Nemecku stále obľúbená, spotrebitelia viac než polovicu nákupov (53 %) platia v hotovosti. Podľa Bundesbanky sa v hotovosti vykonáva až 79 % všetkých transakcií, pričom najväčší podiel majú platby do 50 eur. V priemere má každý Nemec v peňaženke 103 eur v hotovosti.
      Limity na hotovostné platby v súčasnosti platia v 12 európskych štátoch. Napríklad, Taliansko zvýšilo strop z 1000 na 3000 eur, vo Francúzsku platí limit 1000 eur. Vyššie sumy môžu klienti platiť kartou alebo bankovým prevodom.
      Hlavným dôvodom pre stanovenie stropu v Nemecku je snaha obmedziť financovanie teroristických skupín, ktoré sa spoliehajú práve na platby v hotovosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.