Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Limit pre platenie DPH sa meniť nebude, kontrolné výkazy sa osvedčili

Kategória: Spravodajstvo

Zavedením limitu 100.000 eur príjmu ročne sa mnohí štvrťroční platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) preradili do kategórie mesačných platiteľov, čo Slovenská asociácia malých podnikov považuje za záťaž, keďže musia pravidelne podávať elektronické výkazy dane z pridanej hodnoty (DPH). 

Bratislava 11. septembra (TASR) – Zavedením limitu 100.000 eur príjmu ročne sa mnohí štvrťroční platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) preradili do kategórie mesačných platiteľov, čo Slovenská asociácia malých podnikov považuje za záťaž, keďže musia pravidelne podávať elektronické výkazy dane z pridanej hodnoty (DPH). Ministerstvo financií (MF) SR podľa vyjadrenia pre TASR nevidí dôvod na zmenu limitu 100.000 eur a ani na zmenu v uplatňovaní paušálnych výdavkov percentom z príjmov.
      "Zámerom prijatých opatrení bolo reagovať na porušovanie daňových zákonov, efektívne potláčať možnosti podvodných aktivít platiteľov dane, odhaľovať nové typy podvodov a predchádzať ich rozširovaniu. Ako veľmi účinné sa ukázalo zavedenie povinnosti predkladať kontrolný výkaz. Sprievodným efektom jeho zavedenia je zlepšenie plnenia daňových povinností platiteľov dane a v neposlednom rade aj zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty," zhodnotil pre TASR tlačový odbor MF SR. Ministerstvo financií preto nevidí dôvod na zmenu limitu 100.000 eur a na vypustenie týchto opatrení zo zákona o dani z pridanej hodnoty.
      Podnikatelia si aj naďalej budú môcť uplatňovať výdavky paušálne vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti najviac do výšky 5040 eur ročne. Vláda v tom nepripravuje zmeny. Na zmiernenie dopadov obmedzenia výšky, do ktorej môžu podnikatelia uplatňovať výdavky paušálne, sa zrušili podmienky pre možnosť vedenia daňovej evidencie. Tá, ako reagoval tlačový odbor MF SR, výrazne zjednodušila možnosť uplatňovania preukázateľných výdavkov pre tých, ktorí majú príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu.
      V rámci novely zákona o dani z príjmov, ktorá je v Národnej rade  SR, sa zmierňujú dopady pre odpisovanie technického zhodnotenia prenajatého majetku nájomcu a možnosti uplatnenia odpisov pri prenajímanom majetku len do výšky príjmov z prenájmu po skončení doby prenájmu. Navrhuje sa tiež zrušenie povinnosti platenia daňovej licencie pre vybrané pozemkové spoločenstvá do zákonom stanovenej výšky obratu a pre daňovníkov, ktorí sa rušia bez likvidácie.
      V tomto roku došlo k rozšíreniu služieb, na ktoré sa vzťahuje povinnosť evidencie tržieb v elektronickej registračnej pokladnici alebo vo virtuálnej registračnej pokladnici. "Napriek tomu neustále analyzujeme, ako zefektívniť používanie elektronickej registračnej pokladnice, alebo virtuálnej registračnej pokladnice v boji proti daňovým podvodom," dodalo tlačové oddelenie MF SR.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.