Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Lehoty splatnosti faktúr Slováci ignorujú

Kategória: Spravodajstvo

Bulharsko, Grécko a Slovensko sú krajiny, ktoré majú v rámci Európy najmenej úhrad faktúr v stanovenom termíne.

Bratislava 5. decembra (TASR) -  Gréci a Bulhari platia zhodne načas len v 77 % prípadov, Slováci 76 %, čo je úplne najmenej spomedzi krajín Európy. Priemer platieb načas v krajinách východnej Európy bol 80 %, na západe 83 %. Ukazujú to výsledky štúdie „European Payment Practices 2019“ skupiny EOS.
      Medzi krajiny s najlepšou platobnou disciplínou patria Rusko (89 %), Nemecko (86 %) či Dánsko (85 %). Trend platieb faktúr načas v rámci celej Európy je pritom v posledných rokoch stúpajúci. Kým v roku 2014 bolo zaznamenaných 75 % platieb načas, tento rok to už bolo 81 %.
      Čo sa týka neskorých úhrad, resp. úplne nevymožiteľných pohľadávok, tie majú v rámci Európy klesajúcu tendenciu. Slovensko je v tomto ukazovateli tiež úplne na chvoste, platby po termíne sa udiali v 21 % prípadov a v troch percentách pohľadávok boli nevymožiteľné. To sa týkalo firemných aj koncových zákazníkov (B2B, B2C).
      "Vizitka Slovenska z pohľadu výsledkov prieskumu platobnej disciplíny nie je priaznivá. Potenciálni zahraniční záujemcovia o investovanie, respektíve budovanie si obchodných vzťahov so slovenskými subjektmi, si to môžu rozmyslieť v obave, že budú mať na krku potýčky s neplatičmi," uviedol Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko.
      Prieskum skupiny EOS s názvom „European Payment Practices“ (Európske platobné postupy) analyzuje vzťahy medzi platobnými zvyklosťami, podmienkami a vplyvom peňažných tokov na európsku ekonomiku a spoločnosť. Nezávislý inštitút pre prieskum trhu Kantar TNS na jar 2019 opäť v mene skupiny EOS oslovil odborníkov z európskych krajín v rámci prieskumu a opýtal sa ich na miestne platobné zvyklosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.