Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kurz eura vzrástol na viac než 3-týždňové maximum 1,1825 USD/EUR

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Spoločná európska mena sa v utorok ráno posilnila po pondelkovej (30. 8.) stagnácii a nadviazala na zisky z minulého týždňa. Kurz eura sa v utorok ráno dostal až na viac než 3-týždňové maximum 1,1825 USD/EUR.

Frankfurt nad Mohanom  Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok popoludní referenčný kurz eura na 1,1801 (v piatok: 1,1761) USD/EUR.
      Spoločná európska mena profitovala z oslabenia dolára, ktorý si v utorok ráno pohoršil voči všetkým hlavným svetovým menám. Experti to zdôvodňujú vyhliadkami menovej politiky v USA. Predstavitelia americkej centrálnej banky (Fed) koncom minulého týždňa jasne signalizovali, že sa budú rozhodovať o ukončovaní monetárnych stimulov na základe údajov z ekonomiky, a to predovšetkým na základe vývoja na trhu práce.
      Podľa devízovej expertky Commerzbank Antje Praefckeovej správy z ekonomiky USA, ktoré budú zverejnené tento týždeň, zrejme nebudú dostatočne pozitívne na to, aby Fed čoskoro rozhodol o obmedzení nákupov dlhopisov. Ak údaje z USA sklamú očakávania, dolár by v najbližších dňoch mohol pokračovať v poklese.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.