Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kurz eura opäť vzrástol nad úroveň 1,25 USD/EUR

Kategória: Spravodajstvo

Kurz spoločnej európskej meny po pozitívnych údajoch z eurozóny výrazne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA.

Frankfurt nad Mohanom 16. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny po pozitívnych údajoch z eurozóny výrazne vzrástol. Informovala o tom agentúra DPA. 
      Euro sa podvečer predávalo po 1,2525 USD, čo je asi o pol centa viac ako ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2537 (v pondelok: 1,2426) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7976 (0,8048) eura.
      Spoločná európska mena najprv profitovala z toho, že sa pred koncom roka opäť zlepšila podnikateľská nálada v eurozóne z dôvodu poklesu cien ropy. Index nákupných manažérov (PMI) inštitútu Markit pre eurozónu v decembri vzrástol na 51,7 bodu z 51,1 bodu v novembri.
      Experti počítali s nárastom indexu len na 51,5 bodu. "Prudký prepad cien ropy začína mať vplyv na európske indikátory dôvery," komentoval správu Markit analytik súkromnej banky Berenberg Christian Schulz.
      Pozitívne prekvapil aj index dôvery investorov ZEW. Obchodníci okrem toho poukázali na prekvapivý pokles rezidenčnej výstavby v USA, čo malo negatívny vplyv na dolár.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.