Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kurz eura klesol na 20-ročné minimum 0,9909 USD/EUR

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Spoločná európska mena po krátkej stabilizácii pokračuje v oslabovaní. Jej kurz v utorok ráno padol na nové takmer 20-ročné minimum. Dôvodom sú obavy týkajúce sa dodávok energií a rastu ekonomiky v eurozóne. 

Frankfurt nad Mohanom 23. augusta (TASR) - Ďalším faktorom je posilňovanie dolára. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
      Kurz eura v utorok ráno klesol až na 0,9909 USD/EUR, čo bolo najmenej od konca roka 2002. Spoločná mena neskôr zmazala časť strát a predávala sa s mínusom 0,29 % po 0,9914 USD.
      Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok (22. 8.) popoludní referenčný kurz na 1,0001 (v piatok: 1,00125) USD/EUR.
      Na euro majú negatívny vplyv predovšetkým obavy z recesie v eurozóne, ktorá zápasí s energetickou krízou. Tú môže ešte zhoršiť odstávka plynovodu Nord Stream 1, ktorú ohlásil ruský koncern Gazprom. Podľa expertov a politikov však existuje riziko, že plynovod, ktorý aj tak funguje len na približne 20 % kapacity, sa nemusí vrátiť prevádzky v stanovenom termíne.
      K zhoršeniu situácie na európskom trhu s energiami tiež prispeli horúčavy a sucho. Čoraz viac sa zvyšujú obavy, že akékoľvek narušenia dodávok počas zimných mesiacov bude devastačné pre podnikateľskú aktivitu.
      Dolár pokračuje v posilňovaní. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu mien, sa v utorok ráno nachádzal na 109,12 bodu a blíži sa k 20-ročnému maximu 109,29 bodu z júla.
      Dolár na jednej strane ťaží zo svojho postavenia hlavnej svetovej meny považovanej za bezpečný prístav v časoch neistoty a turbulencií. Ďalším dôležitým faktorom sú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.