Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Krátkodobé vyhliadky eurozóny sa v auguste zhoršili

Kategória: Spravodajstvo

Geopolitické napätie v Európe sa už odrazilo aj na vývoji kľúčového ekonomického indikátora pre eurozónu.

Brusel 26. septembra (TASR) - Geopolitické napätie v Európe sa už odrazilo aj na vývoji kľúčového ekonomického indikátora pre eurozónu. Jeho hodnota v auguste výrazne klesla, zatiaľ čo v júli ešte rástla. To signalizuje, že krátkodobé vyhliadky menovej únie sa zhoršili. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu inštitútu Conference Board, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
      Presnejšie, kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index, LEI), ktorý predpovedá vývoj ekonomiky eurozóny v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v auguste 2014 znížil medzimesačne o 0,6 % na 111,8 bodu po júlovom náraste o 0,3 % a júnovej stagnácii.
      Aj hodnota čiastkového indexu súčasnej ekonomickej aktivity v eurozóne sa v auguste znížila, a to o 0,1 % na 101,8 bodu.
      "Motorom výrazného zníženia LEI v auguste bol pokles indexu očakávaní podnikateľov v priemysle aj v sektore služieb, a tiež zhoršenie nálady spotrebiteľov," uviedol Bert Colijn, hlavný analytik Conference Board. Podľa neho sa výkon ekonomiky eurozóny, ktorá v 2. kvartáli stagnovala, tento rok zvýši menej ako o 1 %. A je tiež možné, že do konca tohto roka už nedosiahne žiadny rast.
      Index LEI vychádza z ôsmich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu v eurozóne, ako sú napríklad index ekonomického sentimentu, index nových objednávok na produkty z eurozóny, index nákupných manažérov a ďalšie významné indikátory.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.