Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

KOZ kritizuje novelu zákona o ochrane osobných údajov

Kategória: Spravodajstvo

Novela zákona o ochrane osobných údajov podľa KOZ narúša sociálny zmier a štandardný vzájomný dialóg. KOZ tiež nesúhlasí so spôsobom jej schválenia.

BRATISLAVA 31. marca (SITA) - Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR je znepokojená novelou zákona o ochrane osobných údajov. Tú schválila v skrátenom legislatívnom konaní vláda a na marcovej schôdzi ju prerokoval a schválil parlament. KOZ nesúhlasí so spôsobom, akým sa táto novela schválila. Novela podľa konfederácie taktiež narúša sociálny zmier a doposiaľ štandardný vzájomný dialóg sociálnych partnerov. V pondelok to uviedla samotná konfederácia.

Ako ďalej informovala KOZ, na Rade solidarity a rozvoja, ktorá sa konala v januári, konfederácia spolu s ostatnými partnermi vyzvala vládu, aby zorganizovala stretnutie so zástupcami Úradu na ochranu osobných údajov. Jeho cieľom mala byť príprava legislatívnych zmien, ktorými sa mala znížiť administratívna, finančná a personálna záťaž tohto zákona v praxi. "Takéto rokovania sa uskutočnili, avšak len s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov, bez účasti odborov," informovala konfederácia. 

KOZ taktiež uviedla, že iniciatíva zamestnávateľov išla nad rámec uvažovanej novelizácie. Okrem iných zmien tak parlament schválil aj novelizáciu ustanovenia, ktoré hovorí, že zamestnávateľ spracúva osobné údaje, a to bez súhlasu dotknutej osoby, ak je to nevyhnutné na ochranu práv. Zákon však súčasne ustanovuje, že to neplatí, ak sú pri tomto spracovaní dotknuté základné práva a slobody zamestnancov. "Presadený návrh zamestnávateľov týkajúci sa spomínaného paragrafu zákona je totiž v rozpore so samotným účelom novelizovaného zákona. Predmetom tohto zákona je ochrana práv fyzických osôb pred neoprávneným zasahovaním do ich súkromného života pri spracúvaní ich osobných údajov," informovala KOZ. 

Parlamentom schválené znenie zákona o ochrane osobných údajov je podľa KOZ v priamom rozpore aj s ustanovením Zákonníka práce. Podľa toho nesmie zamestnávateľ bez vážnych dôvodov narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov a kontroluje jeho elektronickú poštu. KOZ sa ďalej odvoláva na zákonník, pretože pokiaľ zamestnávateľ kontrolný mechanizmus zavádza, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah, spôsob a čas trvania kontroly, pričom zamestnancov o nich musí informovať. Zákon o ochrane osobných údajov tak podľa KOZ obchádza ochranu zamestnancov, ktorú zákonník zabezpečuje, pretože jeho novela má rozširovať práva zamestnávateľov bez participácie zamestnancov a ich zástupcov.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.