Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike

Kategória: Spravodajstvo

Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike, ktorá sa tento rok pravdepodobne prepadne o viac ako doteraz očakávaných 9 %.

Kyjev 1. júna (TASR) - Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike, ktorá sa tento rok pravdepodobne prepadne o viac ako doteraz očakávaných 9 %. Uviedol to šéf misie Medzinárodného menového fondu (MMF) na Ukrajine Nikolaj Georgiev po skončení kontroly v Kyjeve. Informoval o tom britský portál BBC.
      Podľa neho si ozbrojený konflikt s proruskými separatistami vybral už v 1. kvartáli väčšiu ako očakávanú daň z ekonomiky. Odhaduje, že do konca roka sa miera inflácie na Ukrajine vyšplhá až na 46 %. Ale reformné úsilie Ukrajiny hodnotí ako "veľmi silné". 
      MMF schválil Kyjevu záchranný úver vo výške 17,5 miliardy USD (15,95 miliardy eur) pod podmienkou, že zavedie úsporné opatrenia a reformy, ktoré krajine pomôžu skonsolidovať verejné financie a postaviť ekonomiku na nohy.
      Koncom minulého týždňa ukončila misia MMF kontrolu na Ukrajine a označila pokrok, ktorý Kyjev dosiahol pri zavádzaní reforiem, za pozitívny. Ukrajina preto dúfa, že jej fond čoskoro uvoľní ďalšiu splátku z pomoci vo výške 2,5 miliardy USD.
      Ale MMF pošle Kyjevu peniaze iba v prípade, že bude spokojný s reformami a ich výsledkami. Ukrajinská ekonomika sa pritom zmieta v hlbokej kríze, ktorú navyše sťažujú vysoké ceny energií, rozsiahla korupcia a konflikt so separatistami.
      Georgiev na záver 18-dňovej misie skonštatoval, že rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny boli "konštruktívne" a obe strany dosiahli vo väčšine bodov zhodu.
      Dodal, že čo sa týka výkonných kritérií, Kyjev všetky splnil a zavádza aj požadované štrukturálne opatrenia, aj keď s niektorými mešká. Ocenil, čo ukrajinská vláda dosiahla aj napriek "mimoriadne ťažkým podmienkam". Dodal, že v krajine sa objavili už prvé náznaky stabilizácie, napríklad hrubé devízové rezervy Ukrajiny do konca apríla mierne vzrástli na 9,6 miliardy USD a domáce vklady sa začínajú zotavovať.
      V nasledujúcich dňoch bude pokračovať medzi oboma stranami diskusia o dokončení dohody na technickej úrovni, ktorú musí potom schváliť predstavenstvo MMF.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.