Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kolektívna zmluva sa rozšíri na ďalšie stavebné firmy

Kategória: Spravodajstvo

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska a Integrovaný odborový zväz sa dohodli na rozšírení záväznosti Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre stavebné spoločnosti na roky 2012 až 2015 pre ďalších zamestnávateľov v sektore.

BRATISLAVA 25. apríla (SITA) - Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) a Integrovaný odborový zväz (IOZ) sa dohodli na rozšírení záväznosti Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre stavebné spoločnosti na roky 2012 až 2015 pre ďalších zamestnávateľov v sektore. Vyplýva to zo spoločného návrhu zamestnávateľov a odborárov v stavebníctve, ktorý zverejnilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Príslušné stavebné firmy môžu oznámiť ministerstvu pripomienky k návrhu na rozšírenie záväznosti kolektívnej zmluvy do tridsiatich dní od jeho zverejnenia.

Pracovníci v stavebníctve majú podľa druhého dodatku ku kolektívnej zmluve, platného od 1. marca 2014, nárok na minimálnu mzdu od 352 eur mesačne v najnižšom, prvom tarifnom stupni do 725,98 eura v najvyššom, dvanástom stupni. 

ZSPS a IOZ, ktorý zastupuje aj pracovníkov v stavebníctve, sa dohodli na novej kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na roky 2012 až 2015 až po troch kolách vyjednávania. Účinnosť nadobudla 1. marca 2012 a nahradila zmluvu na roky 2008 až 2011. Nová kolektívna zmluva sa pri podpise vzťahovala na 36 tis. zamestnancov v stavebnom odvetví. ZSPS má okolo sto členov zastupujúcich najmä najväčšie stavebné spoločnosti. V stavebníctve bolo v roku 2013 zamestnaných priemerne takmer 233 tis. pracovníkov a ich počet medziročne klesol o 4 %.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.