Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kód pre SR v registračnom liste fyzickej osoby je SK

Kategória: Spravodajstvo

Jednou z často sa opakujúcich chýb zamestnávateľov, ktorá spôsobuje chyby a nedorozumenia pri evidencii zamestnancov v Sociálnej poisťovni, je nesprávne vyplnenie ich štátnej príslušnosti v Registračnom liste FO (oddiel 3).

Bratislava 20. júla (TASR) - Jednou z často sa opakujúcich chýb zamestnávateľov, ktorá spôsobuje chyby a nedorozumenia pri evidencii zamestnancov v Sociálnej poisťovni, je nesprávne vyplnenie ich štátnej príslušnosti v Registračnom liste FO (oddiel 3). 
      "Ak je pracovník občanom SR, zamestnávateľ v oddiele 3 vypĺňa v kolónke Štátna príslušnosť kód Slovenskej republiky, ktorý je SK. Častou chybou je práve zámena tohto kódu za iné varianty, hoci Sociálna poisťovňa naň osobitne upozorňuje aj v Poučení na vyplnenie Registračného listu FO, ako aj zobrazením 'hlášky' v prípade zasielania registračného listu elektronickou formou," upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
      Tento i ostatné kódy štátov určuje vyhláška Štatistického úradu SR. Kolónku Štát v oddiele 3, ktorá je súčasťou adresy, vyplní zamestnávateľ rovnako kódom SK, ak je adresa trvalého pobytu zamestnanca Slovenská republika.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.