Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kazachstan je perspektívnym partnerom SR v oblasti ekonomickej spolupráce

Kategória: Spravodajstvo

V regióne Strednej Ázie je Kazachstan významným a perspektívnym partnerom Slovenska v oblasti ekonomickej spolupráce.

Nur-Sultan 24. septembra (TASR) -  Perspektívnymi oblasťami sú napríklad chemický a hutnícky priemysel, energetický sektor, ako aj rozvoj a modernizácia infraštruktúry. Pre TASR to uviedli z Ministerstva hospodárstva (MH) SR.
      Ďalšími oblasťami spolupráce sú automatizácia výroby, výstavba malých vodných elektrárni, ako aj oblasť cestovného ruchu. „K zintenzívneniu spolupráce a vzťahov medzi SR a Kazachstanom v ekonomickej, akademickej a kultúrnej oblasti významne prispela okrem iného aj medzinárodná výstava EXPO Astana 2017,“ pripomenul rezort hospodárstva.
      Vývoj vzájomného obchodu medzi SR a Kazachstanom v rokoch 2015 až 2016 charakterizoval postupný pokles slovenského vývozu z 93,6 milióna eur v roku 2014 na 12,8 milióna eur v roku 2016. Ďalší vývoj však podľa ministerstva hospodárstva naznačuje zlepšovanie situácie. V roku 2017 vzájomný obrat stúpol o 67 percent. Slovenský vývoz vtedy dosiahol 25,9 milióna eur. „Ďalší nárast sme registrovali v roku 2018, keď slovenský vývoz dosiahol úroveň 27,99 milióna eur,“ vysvetlil rezort.
      Medzi hlavné komodity v rámci exportu v roku 2018 patrili podľa štatistík MH SR stroje a prepravné zariadenia (18,57 milióna eur), priemyselné výrobky (5,96 milióna eur), trhové výrobky (2,63 milióna eur) či potraviny a zvieratá (0,37 milióna eur). Z hľadiska importu z Kazachstanu je v najväčšej miere dovážané nerastné palivo, mazadlá a príbuzné materiály (4,24 milióna eur).
      V rámci rozvoja obchodno-hospodárskych vzťahov medzi SR a Kazachstanom je naplánované ôsme zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Kazašskou republikou, ktoré by sa podľa MH SR malo konať v prvom štvrťroku 2020.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.