Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kaník chce zvýšiť sociálne odkázaným motiváciu pracovať

Kategória: Spravodajstvo

Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %.

BRATISLAVA 13. augusta (SITA) - Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) predkladá do parlamentu návrh novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá má ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi viac motivovať k hľadaniu si práce. Opozičný poslanec navrhuje, aby sa podiel príjmu, ktorý sa nezapočítava do príjmu pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi, zvýšil zo súčasných 25 % na 40 %. Malo by sa to týkať nielen príjmu zo zárobkovej činnosti, ale aj príjmu vo forme rodičovského príspevku a materskej dávky. Podľa Kaníka je v súčasnosti veľmi nízky rozdiel v príjmoch rodiny, keď žiadny z rodičov nepracuje a príjmoch rodiny, keď rodič pracuje za nízku mzdu do 400 až 500 eur. "Spôsobuje to veľmi negatívne dopady na motiváciu pracovať a na celý sociálny systém," povedal.

Ako dodal poslanec, prijatím jeho návrhu sa zvýši súčasný nízky príjem pracujúcich rodín v závislosti od počtu detí. Ako príklad uviedol rodinu s pracujúcim mužom, tehotnou ženou, jedným dieťaťom do jedného roku a dvoma školopovinnými deťmi. "Dnes táto rodina nemá nárok na žiadnu sociálnu dávku a ich príjem je nízky," tvrdí. Ak parlament Kaníkov návrh schváli, táto rodina získa od štátu 23 eur. "Celkovo by sa ich príjem dostal na úroveň 578 eur oproti systému, kedy nikto nepracuje a je len poberateľom dávky v hmotnej núdzi, kde čistý príjem je 381 eur," uviedol.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.