Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Kabinet zmierňuje odvody pre bývalých poistencov štátu

Kategória: Spravodajstvo

Ak by ministerstvo zdravotníctva platné ustanovenie zákona nezmenilo, niektorí penzisti alebo ženy na materskej dovolenke by koncom budúceho roka museli zdravotnej poisťovni pri vykonaní ročného zúčtovania za rok 2013 uhradiť nedoplatok až do výšky 251,64 eura.

BRATISLAVA 24. apríla (SITA) - Na podnikajúcich dôchodcov, či na podnikateľky na materskej dovolenke, ktoré by mali byť poistencami štátu, avšak ich príjmy v tomto roku prekročia 15-násobok životného minima, teda sumu 2 918,7 eura, sa pri platení poistného na zdravotné poistenie nebude vzťahovať minimálny vymeriavací základ. Počíta s tým návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. "Tieto osoby odvedú poistné zo svojho reálne dosiahnutého príjmu," uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR. Rezort tak navrhuje zmierniť nastavenie odvodov pre bývalých poistencov štátu, ktoré zaviedol od začiatku tohto roka. "Uvedená zmena sa týka asi 5 tis. osôb," uvádza ministerstvo. Ak by sa na ne vzťahoval minimálny vymeriavací základ, museli by budúci rok zdravotnej poisťovni doplatiť za tento rok poistné vo výške od 1 eura po 20,97 eura mesačne.

Medzi poistencov štátu od začiatku januára nepatria tie osoby, ktorých vymeriavací základ za rok 2013 presiahne 2 918,7 eura. Ak podnikajúci dôchodcovia, či ženy na materskej dovolenke budú mať ročný vymeriavací základ nad touto sumou, má sa na nich podľa platného zákona vzťahovať minimálny mesačný vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činnú osobu na úrovni 393 eur, čomu zodpovedá poistné v sume 55,02 eura. Ak by toto ustanovenie ministerstvo zdravotníctva nezmenilo, niektorí penzisti alebo ženy na materskej dovolenke by koncom budúceho roka museli zdravotnej poisťovni pri vykonaní ročného zúčtovania za rok 2013 uhradiť nedoplatok až do výšky 251,64 eura. "Očakávaný príjem od týchto osôb nebol rozpočtovaný v príjmoch zdravotných poisťovní na rok 2013," konštatuje ministerstvo.

Rovnaké riešenie do parlamentu v rámci novely zákona o zdravotnom poistení predložil poslanec Jozef Mihál (SaS). Ten rovnako ako ministerstvo zdravotníctva navrhoval, aby poistenci štátu v prípade, ak vykonávajú činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, vždy platili poistné zo skutočne dosiahnutého vymeriavacieho základu. Tento jeho návrh však poslanci Smeru koncom marca tohto roka nepodporili. S výnimkou jedného poslanca Smeru, ktorý bol proti, sa ostatní zdržali hlasovania.

Hranicu 15-násobku životného minima, od ktorej prestávajú byť penzisti, či ženy na rodičovskej dovolenke poistencami štátu, zaviedlo ministerstvo zdravotníctva novelou zákona o zdravotnom poistení, ktorú schválil parlament koncom novembra minulého roka. Toto ustanovenie pritom navrhol do novely zákona doplniť parlamentný výbor pre zdravotníctvo dva dni pred hlasovaním o zmenách v zdravotnom poistení.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.