Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

K rastu priemyslu v auguste 2016 najviac prispela výroba vozidiel

Kategória: Spravodajstvo

K augustovému rastu priemyslu v SR jednoznačne najviac prispela výroba dopravných prostriedkov, ktorá sa medziročne zvýšila o 44,5 %.

Bratislava 11. októbra (TASR) - K augustovému rastu priemyslu v SR jednoznačne najviac prispela výroba dopravných prostriedkov, ktorá sa medziročne zvýšila o 44,5 %. Uviedla to v komentári k číslam augustovej priemyselnej produkcie analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.
      "Je však potrebné dodať, že letné odstávky automobiliek boli vlani koncentrované do augusta a nie júla ako v tomto roku, čo má vplyv na takéto silné tempo rastu. Na druhom mieste ako ťahúň rastu, aj keď s výrazným odstupom, bola výroba a spracovanie kovov, ktorá sa medziročne zvýšila o 9,9 %," spresnila.
      Sentiment v slovenskom priemysle zostal podľa nej v posledných mesiacoch kolísavý, avšak po augustovom poklese sa v septembri znovu posunul nahor, takže celkovo sú vyhliadky pomerne priaznivé. "Očakávame, že rast priemyslu bude pokračovať dobrým tempom. Celkovo by v tomto roku mohol byť na priemernej úrovni 4 až 4,5 %," myslí si Muchová.
      Dovolenkové spomalenie slovenského priemyslu bolo podľa analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka pravdepodobne ovplyvnené pomalším rastom externého (európskeho) dopytu, najmä v automobilovom sektore, ale aj technickými odstávkami kvôli príprave novej výroby.
      "Nálada v slovenskom priemysle však stále ostáva prevažne pozitívna, rovnako ako aj v ostatných krajinách Európy. Brexit mal zatiaľ len nepatrný vplyv na dôveru európskych priemyselných podnikov. Predpokladáme však, že rast európskeho dopytu bude miernejší ako v úvode tohto roka. To sa prejaví aj na pomalšom raste slovenského priemyslu. Aj napriek tomu by si však slovenský priemysel predsa len mal aj v závere tohto roka s prehľadom udržať kladné dynamiky medziročného rastu," predpokladá Koršňák.
      "Priemyselná produkcia v auguste prekonala naše opatrné očakávania, ale v trende v lete aj tak spomalila. Aj napriek neoficiálnym správam o problémoch s nábehom výroby po letných dovolenkách u jednej z lokálne najväčších výrobných spoločností, aktivita v auguste viac ako len kompenzovala prepad z júla, ktorý bol zapríčinený predovšetkým posunom dovoleniek na skorší mesiac," doplnil ekonóm VÚB Andrej Arady.
      Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v SR v auguste 2016 medziročne vzrástla o 17,5 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 18,9 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,3 % a v ťažbe a dobývaní o 6,7 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v auguste 2016 oproti júlu 2016 zvýšila o 28,1 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.