Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Júlovú infláciu okrem potravín tlačili nadol aj lacné pohonné látky

Kategória: Spravodajstvo

Infláciu na Slovensku v júli 2015 okrem potravín tlačili smerom nadol aj klesajúce ceny pohonných látok, ktoré reagovali na pokles cien ropy na svetových trhoch v júni a júli.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Infláciu na Slovensku v júli 2015 okrem potravín tlačili smerom nadol aj klesajúce ceny pohonných látok, ktoré reagovali na pokles cien ropy na svetových trhoch v júni a júli. Uviedol to v súvislosti so zverejnenou júlovou infláciou analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
      "Medzimesačný pokles cien sme však mohli pozorovať len v prípade nafty, naopak, ceny benzínov ďalej mierne rástli. V ich prípade sa nožnice medzi cenou ropy na svetových trhoch a cenou benzínov na Slovensku aj v júli roztvárali. Ceny pohonných látok v porovnaní s júnom 2015 v priemere klesli o 0,8 %, pričom ich medziročný pokles sa opäť prehupol do dvojciferných úrovni tesne nad 10 %," priblížil.   Spolu s tzv. cestovným zadarmo na železniciach podľa neho uberajú ceny v doprave z celkovej medziročnej inflácie viac ako 0,4 percentuálneho bodu (p. b.). "Bez poklesu cien v doprave by Slovensko zaznamenalo mierny medziročný rast cien," domnieva sa analytik UniCredit Bank.
      "Naďalej platí, že stále neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň. Tento stav by mal pretrvávať aj počas druhej polovice tohto roka. Regulačný úrad navyše ohlásil na jeseň ďalší pokles cien plynu pre domácnosti, ktorý by mal celkovú infláciu znížiť približne o 0,15 p. b. Aj napriek tomu v závere roka predsa len očakávame návrat inflácie do kladných hodnôt, pričom do konca roka by sa mala vyšplhať tesne pod úroveň 1 %," dodal Koršňák.
      "Zdrojom nižšej inflácie v júli bol najmä rýchlejší ako predpokladaný medziročný pokles cien spracovaných potravín a pomalší medziročný rast cien nespracovaných potravín," doplnili analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).
      Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že spotrebiteľské ceny na Slovensku sa v júli 2015 medziročne v úhrne znížili o 0,2 %. V porovnaní s júnom 2015 spotrebiteľské ceny v úhrne klesli o 0,2 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.