Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Jednotné zdanenie dividend zvýši právnu istotu a zníži administratívu

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo financií (MF) SR pri zdaňovaní dividend prijalo mechanizmus s cieľom, aby fyzické osoby pri zdaňovaní dividend mali jeden režim bez ohľadu na to, za ktoré zdaňovacie obdobie sú vyplatené.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR pri zdaňovaní dividend prijalo mechanizmus s cieľom, aby fyzické osoby pri zdaňovaní dividend mali jeden režim bez ohľadu na to, za ktoré zdaňovacie obdobie sú vyplatené.
      Rezort takto reagoval na dnešné vyjadrenia nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Zsolta Simona. Ten kritizuje, že pri ziskoch, ktoré zarobili spoločnosti pred rokom 2003, sa má znížiť daň z dividend na 7 % z pôvodných 25 %. Práve 7 % je sadzba znovuzavedenej dane z dividend, ktorá sa posledné roky na Slovensku neuplatňovala. Platiť má od budúceho roka, pokiaľ parlament definitívne schváli novelu zákona o dani z príjmov.
      "Tento navrhovaný jednotný spôsob zjednoduší zdanenie všetkých dividend zdaňovaných po 1. januári 2017. Zámerom bolo zvýšiť právnu istotu daňovníkov pri zdanení dividend a zmenšenie administratívnej náročnosti, vzhľadom na skutočnosť, že nebudú zavedené rôzne postupy pri ich zdanení," dodalo v reakcii ministerstvo financií.
      Simon tvrdí, že vo vládnej koalícii sú zastúpené rodiny Mečiarových privatizérov alebo je podporovaná mecenášmi, ktorí svoj majetok zarobili na divokej privatizácii za Mečiara, a takýmto spôsobom opäť zarobia.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.