Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Jednoduchšie vyhľadávanie v našich zoznamoch

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Finančná správa chce podnikateľom uľahčiť vyhľadávanie v  informačných zoznamoch týkajúcich sa nahlásených bankových účtov. Po novom budú tieto údaje dostupné cez tzv. API rozhranie, ktorého produkčnú verziu spolu s testovacími vzorkami údajov bankových účtov finančná správa sprístupnila na svojom transparentnom OpenData portáli.  Cieľom je pomôcť tvorcom ekonomických softvérov a klientom zjednodušiť často prácne vyhľadávanie v rozsiahlych „excelovských“ zoznamoch. 

Finančná správa od 1. januára budúceho roka zverejní na portáli finančnej správy zoznam čísel tuzemských aj zahraničných bankových účtov, ktoré platitelia DPH používajú na podnikanie. Vďaka týmto informáciám si budú môcť podnikatelia urobiť obraz o svojom obchodnom partnerovi, aby sa vyvarovali možným daňovým rizikám.

V snahe celý tento proces zjednodušiť finančná správa pripravila novinku. Sprístupnila na portáli finančnej správy testovacie vzorky údajov z online informačných zoznamov ako aj aplikačné programové rozhranie (API) s testovacími vzorkami údajov bankových účtov, ktoré je využívané pri vytváraní softvérových aplikácií. Finančná správa chce prvýkrát takýmto inovatívnym spôsobom pomôcť tvorcom ekonomických softvérov ako aj väčším spoločnostiam, aby sa pripravili na zmeny, ktoré nastanú od 1. januára budúceho roka v súvislosti so zverejňovaním bankových účtov platiteľov DPH. Cieľom je, aby takto uľahčila klientom vyhľadávanie v často neprehľadných „excelovských tabuľkách“. Naprogramovaním API do ekonomických softvérov totiž používatelia získajú prístup k jednotlivým údajom zo zoznamov bez toho, aby si denne museli sťahovať celý jeho obsah a strácali tak čas prácnym vyhľadávaním v nich. 

Všetky dôležité informácie k testovacím vzorkám údajov ako aj k API rozhraniu nájdu vývojári tu: https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/zoznamy/test-informacnych-zoznamov

Samotné API rozhranie aj s návodom na použitie je dostupné tu: https://opendata.financnasprava.sk/page/openapi

Z dôvodu ochrany osobných údajov si budú môcť podnikatelia dáta v nových online informačných zoznamoch na portáli finančnej správy pozrieť až po zadaní úplnej hodnoty IČ DPH do filtra. Znamená to, že zobrazované budú len údaje daného informačného zoznamu, zodpovedajúce zadanej hodnote IČ DPH. Náhľad na celý zoznam bude možný len prostredníctvom exportov z online informačných zoznamov, ktoré budú denne vytvárané a publikované na portáli finančnej správy. Aj v tomto smere však finančná správa pristúpila k bezpečnostným opatreniam a exportné súbory budú podliehať prísnej licenčnej politike a bude platiť zákaz komerčného použitia zoznamov.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.