Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

„Je to kríza, akú zažívame len raz za život“ – guvernéri Slovenska, Slovinska a Belgicka na GLOBSEC Tatra Summite

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: NBS Zdroj: NBS

Pandémia COVID-19 prinútila konať tak menovú, ako aj fiškálnu politiku. Intenzita, rýchlosť a objem spoločnej odpovede bola v porovnaní s globálnou finančnou krízou nevídaná a  bezprecedentná. Vďaka tomu ekonomika neprišla o gate, ochránené boli milióny pracovných miest. A prichádza čas odpovedať si na otázku, do akej miery a či vôbec bude táto harmónia pokračovať.

Ako však aj v týchto sťažených podmienkach ešte viac zefektívniť menovú či rozpočtovú politiku, aby dokázali podporiť zotavenie ekonomík? A ako ich dokážu podporiť nástroje budúcnosti, ako zelené financovanie? Čím sa môžu štáty či regióny navzájom inšpirovať?

Guvernéri centrálnych bánk Belgicka, Slovinska a Slovenska Pierre Wunsch, Boštjan Vasle a Peter Kažimír sa zhodli, že táto pomoc bola výnimočná tak, ako samotná kríza, v diskusii na 10. ročníku GLOBSEC Tatra Summitu na Štrbskom Plese.

Guvernér Wunsch: „zvýšená inflácia, akú vidíme dnes, tu bude len dočasne a preto treba byť trpezliví, pretože to nebude jednoduché. Rovnako dodal, že očakáva že inflácia bude vyššia ako predpokladajú aktuálne odhady Európskej centrálnej banky."

Guvernér Kažimír: „štrukturálne problémy zapríčinené pandémiou nevyriešime na národnej úrovni tým, že navýšime dlh inde. Ten môžeme znížiť udržateľným rastom, ktorý bude podporený „smart" investíciami, obsiahlymi reformami a inováciami. Výzvou je aj starnutie populácie a dôsledky klimatickej zmeny.

Menová politika však nie je dizajnovaná na spomínané opatrenia, rozpočtová politika však áno. Dnes sme ešte ako centrálni bankári najlepší priatelia ministrov financií, no to nebude trvať donekonečna."

Boštjan Vasle: „fiškálna politika  v súvislosti s pandémiou reagovala rýchlo a odpoveď bola jedinečná. Budeme toho svedkami ešte niekoľko rokov."

Guvernéri troch centrálnych bánk diskutovali aj o opatreniach, ktoré vyvolala klimatická zmena. Zhodli sa, že je ešte veľa vecí, ktorým musíme ešte lepšie porozumieť, napríklad súvisu medzi menovou, fiškálnou politikou a zelenými témami. Je to však budúcnosť.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.