Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Japonsko zvažuje zníženie firemných daní

Kategória: Spravodajstvo

Opatrenie by malo pomôcť zmierniť dopad plánovaného zvýšenia dane z predaja.

TOKIO 19. septembra (SITA, Reuters) - Japonsko zvažuje zníženie dane pre firmy v snahe zmierniť dopad plánovaného nárastu dane z predaja na ekonomiku krajiny. Agentúru Reuters o tom vo štvrtok informoval zdroj z prostredia japonskej vlády.

O možnosti zníženia dane vo štvrtok ráno premiér Šinzo Abe rokoval s ministrom financií Tarom Asom, ktorý možnosť zníženia firemných daní v minulosti verejne odmietol. Návrh je však podľa zdroja agentúry Reuters opäť na stole, pričom hovorí o znížení efektívnej daňovej sadzby pre firmy, ktorá je podľa medzinárodných štandardov relatívne vysoká, ako aj o predčasnom ukončení platnosti opatrenia, podľa ktorého firmy musia svoje dane z príjmu navýšiť o 10 %. Opatrenie zaviedol japonský kabinet v snahe získať financie na odstraňovanie následkov katastrofického zemetrasenia a tsunami v roku 2011. Daňový príplatok by sa podľa súčasných pravidiel mal zrušiť v marci 2015.

Abe by mal začiatkom októbra rozhodnúť o tom, či sa v Japonsku zrealizuje na apríl naplánované zvýšenie dane z predaja z 5 na 8 %. To by malo Tokiu pomôcť zvládnuť masívny verejný dlh krajiny, podľa zákona však premiér musí potvrdiť, že ekonomika je dostatočne silná na to, aby dopad takéhoto opatrenia zvládla. Abe preto prednedávnom svoj kabinet vyzval, aby mu predložil návrhy opatrení, ktoré by tento dopad zmiernili. Balík krokov by podľa informácií z viacerých zdrojov mal mať hodnotu približne 5 bil. japonských jenov (JPY).

(1 EUR = 132,18 JPY)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.