Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Írsko skúma, ako brániť vyhýbaniu sa plateniu daní

Kategória: Spravodajstvo

Britskí a americkí zákonodarcovia v uplynulých týždňoch kritizovali Írsko za to, že nadnárodné firmy ako napríklad Apple a Google znížili svoje dane tým, že presúvali zisky cez írske dcéry.

DUBLIN 26. mája (SITA, Reuters) - Írska vláda skúma možnosti uzavretia legislatívnych dier vo svojom daňovom systéme, ktorý nadnárodným spoločnostiam umožňuje výrazne redukovať dane zo ziskov. Informoval o tom írsky nedeľník Sunday Business Post. Britskí a americkí zákonodarcovia v uplynulých týždňoch kritizovali Írsko za to, že nadnárodné firmy ako napríklad Apple a Google znížili svoje dane tým, že presúvali zisky cez írske dcéry.

Sunday Business Post uviedol, že írske ministerstvo financií skúma možnosti postupného zastavenia techniky vyhýbania sa daniam prostredníctvom dvoch spojených írskych dcér. Medzinárodné sídlo spoločnosti Google v Dubline urobilo daňovo odpočítateľné platby dcére na Bermudách cez holandskú pobočku v rámci dohody známej ako "dvojitý írsko-holandský sendvič".

Nedeľník Sunday Business Post neuviedol bližšie informácie o tom, aké zmeny by sa mohli v írskom daňovom systéme urobiť. Hovorca írskeho rezortu financií na otázky agentúry Reuters hneď neodpovedal. Na obmedzenie rozsiahleho sa vyhýbania plateniu daní zo strany nadnárodných firiem je podľa predstaviteľov írskej vlády nutné medzinárodné úsilie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.