Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Inštitúcie vydávajúce oprávnenia na výkon SZČO musia oznámiť ich vznik a zánik

Kategória: Spravodajstvo

Inštitúcie, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO, sú povinné Sociálnej poisťovni (SP) oznámiť ich vznik aj zánik, inak im hrozí pokuta.

Bratislava 16. januára (TASR) - Inštitúcie, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon SZČO, sú povinné Sociálnej poisťovni (SP) oznámiť ich vznik aj zánik, inak im hrozí pokuta. Poisťovňa preto vyzýva všetky inštitúcie a orgány, ktoré vydávajú oprávnenia na výkon samostatne zárobkovej činnosti, aby urýchlene začali komunikovať so Sociálnou poisťovňou, ak tak ešte neurobili, a dohodli sa na spôsobe poskytovania údajov o vzniku a zániku oprávnení na výkon samostatnej zárobkovej činnosti, ktoré vydávajú.
      Ak poisťovni tieto údaje nebudú poskytovať, ako povedal pre TASR hovorca poisťovne Peter Višváder, môže im byť uložená pokuta až do výšky 16.596,96 eura. 
      Sociálna poisťovňa tieto údaje potrebuje v súvislosti so svojou novou povinnosťou oznamovať od 1. januára 2015 vznik poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). SZČO v prípade, ak im v období od 1. januára 2015 vznikne nové oprávnenie a Sociálna poisťovňa ich do 20 dní nebude kontaktovať, mali by sa obrátiť za účelom preverenia vzniku poistenia na príslušnú pobočku a oznámiť jej skutočnosti potrebné na posúdenie vzniku poistenia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.