Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Indikátor ekonomického sentimentu sa v auguste 2015 príliš nezmenil

Kategória: Spravodajstvo

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa v auguste 2015 príliš nezmenil.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa v auguste 2015 príliš nezmenil. Oproti predchádzajúcemu mesiacu jeho hodnota klesla o 0,1 bodu na 99,1. Priaznivý vývoj v priemysle, v službách a medzi spotrebiteľmi negoval nepriaznivý vývoj v stavebníctve a obchode. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 3,4 bodu aj za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,2 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
      Indikátor dôvery v priemysle v auguste vzrástol oproti júlu o 5,4 percentuálneho bodu na hodnotu 4,7, pričom prekročil o 2,7 bodu úroveň dlhodobého priemeru. Rast indikátora priaznivo ovplyvnil pozitívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast objednávok. 
      Rast indikátora dôvery v stavebníctve sa v auguste zastavil a jeho hodnota oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 4,5 bodu na negatívnu hodnotu 9,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 18,5 bodu. 
      Indikátor dôvery v obchode (14,7) klesol v auguste v porovnaní s júlom o 2,3 percentuálneho bodu najmä vplyvom negatívneho vývoja súčasných podnikateľských aktivít a rastu stavu zásob. 
      Indikátor dôvery v službách v auguste vzrástol, jeho hodnota (7,3) sa v porovnaní s júlom zvýšila o 5,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami najmä podnikateľskej situácie a súčasného dopytu.
      Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste zlepšila. Oproti júlu 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s negatívnou hodnotou 15,4 vzrástol o 3 body v dôsledku zníženia obáv pri všetkých jeho zložkách (perspektívy úspor domácností, názory na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku, odhadovaný vývoj nezamestnanosti a očakávaná finančná situácia v domácnosti). Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 3,5 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.