Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Hotovosť 10.000 eur a viac treba nahlásiť pri vstupe do EÚ aj odchode z nej

Kategória: Spravodajstvo

Cestujúci, ktorí vstupujú na územie Európskej únie (EÚ) alebo ho opúšťajú s hotovosťou 10.000 eur a viac, musia túto skutočnosť ohlásiť.

Bratislava 22. júna (TASR) - Cestujúci, ktorí vstupujú na územie Európskej únie (EÚ) alebo ho opúšťajú s hotovosťou 10.000 eur a viac, musia túto skutočnosť ohlásiť.
      "Povinnosť sa vzťahuje na každého, kto prichádza či opúšťa hranice únie, a to nielen cez hraničný priechod, ale napríklad aj na medzinárodnom letisku. Oznámiť treba aj to, ak má niekto túto sumu v inej mene pri sebe alebo aj v ľahko zameniteľných aktívach, napríklad v dlhopisoch, akciách, cestovných šekoch," informovala TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.
      Vyhlásenie o hotovosti sa vypĺňa a predkladá na Slovensku na colnom úrade, pričom v členských štátoch EÚ môže byť príslušný aj iný orgán. Vypĺňa sa na tom hraničnom priechode, ktorým niekto vstupujte na územie EÚ alebo ho opúšťa.
      "Občanovi, ktorý vyhlásenie o hotovosti nevyplní alebo predloží falošné údaje, môžu hotovosť zadržať alebo zabaviť. Môže byť aj trestne stíhaný," upozornila hovorkyňa FS a dodala, že tieto pravidlá platia od leta 2007 v celej EÚ. Opatrenie je súčasťou úsilia Bruselu v boji proti praniu špinavých peňazí, terorizmu a trestnej činnosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.