Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Grécko začalo trestať neplatičov daní, ktorí bránia kontrolám

Kategória: Spravodajstvo

Niektorí podnikatelia daňovým kontrolórom hrozia násilím, hrozí im za to zatvorenie prevádzky až na jeden mesiac.

ATÉNY 9. augusta (SITA, Reuters) - Gréckych obchodníkov, ktorí sa nechcú podrobiť daňovým kontrolám v mieste ich podnikania, začali Atény trestať zatvorením prevádzok až na jeden mesiac. Vo štvrtok o tom informovali grécke úrady. "V prípade závažných porušení daňových predpisov a v prípadoch, kde daňovým kontrolám bránili hrozby alebo násilie, môžeme prevádzku zatvoriť až na obdobie jedného mesiaca," píše sa vo vyhlásení Generálneho sekretariátu pre príjmy štátu, ktorý je zodpovedný za výber daní v krajine.

Podľa jeho informácií už nariadil zatvorenie 12 neposlušných firiem a 14 ďalších sa bude takémuto trestu musieť podrobiť v najbližších dňoch. V jednom prípade majitelia obchodu, ktorí nevydávali potvrdenia o predaji na lokálnom festivale na ostrove Kréta, daňových kontrolórov odstrašili hrozbami násilia, informoval tiež sekretariát. V auguste minulého roka dokonca majitelia reštaurácií na ostrove Hydra hnali kontrolórov ulicami a zastavil ich až príchod špeciálnej jednotky poriadkovej polície z ďalekých Atén.

Generálny sekretariát pre príjmy štátu vznikol tento rok ako autonómna súčasť gréckeho ministerstva financií, s cieľom obmedziť politické zasahovanie a klientelizmus, ktoré trápia grécky daňový systém. Sankcie, ktoré úrad začal udeľovať, sú ďalším krokom Atén v snahe dostať pod kontrolu notoricky neefektívny výber daní, ktorý mimoriadne dráždi medzinárodných veriteľov krajiny. Daňoví kontrolóri sa zamerali najmä na populárne dovolenkové destinácie, kam v auguste prichádzajú milióny turistov a kde sú daňové úniky tradične najväčšie.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.